Фізична особа зареєструвалася приватним підприємцем у ІІІ кварталі цього року та здійснює діяльніст
| просмотров: 6178

Фізична особа зареєструвалася приватним підприємцем  у ІІІ кварталі цього року та здійснює діяльність за загальною системою оподаткування. В який термін надається декларація про отримані доходи?


Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження господарської  діяльності, крім осіб,  що обрали спрощену систему  оподаткування визначається  статтею 177  ПКУ.

 

Об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.

 

Фізичні особи - підприємці подають до органу державної податкової служби податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені цим Кодексом для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи.  Авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб розраховуються підприємцем самостійно, але не менш як 100 відсотків річної суми податку з оподатковуваного доходу за минулий рік (у співставних умовах), та сплачуються до бюджету по 25 відсотків щокварталу (до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада).

 

Також згідно з пп. 177.5.2 статті 177 фізичні особи - підприємці, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку або перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування чи сплачували фіксований податок до набрання чинності цим Кодексом, подають податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на загальну систему оподаткування. Вперше зареєстровані підприємці в податковій декларації також зазначають інформацію про майновий стан та доходи за станом на дату державної реєстрації підприємцем. Платники податку розраховують та сплачують авансові платежі у строки, визначені підпунктом 177.5.1 пункту 177.5 цієї статті, що настануть у звітному податковому році.

 

Таким чином фізичні особи - підприємці подають до органу державної податкової служби податкову декларацію  за результатами календарного року, а вперше зареєстровані підприємці або підприємці, які перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування надають податкову декларацію  за результатами звітного кварталу, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на загальну систему оподаткування. 

Календарь
Пн Вт Ср Чт Пн Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30