Податок на нерухомість: сплату - відстрочили, звірку - продовжили
| просмотров: 5844

Податок на нерухомість: сплату - відстрочили, звірку - продовжили


Як повідомляє офіційний портал Верховної Ради України, днями Президент України Віктор Янукович підписав Закон України „Про внесення змін до Податкового кодексу щодо об’єктів житлової нерухомості”.

 

Відтак, нарахований за 2013 рік податок власники об’єктів житлової нерухомості будуть сплачувати у 2014 році. Разом з тим, до кінця звітного року, тобто до 31 грудня, вони, звернувшись до податкової інспекції за місцем своєї реєстрації, можуть звірити дані оригіналів документів про право власності на об’єкти житлової нерухомості та про житлову площу таких об’єктів із даними, що є у підрозділах Міндоходів. 


Окрім того, Закон суттєво збільшив розміри житлової нерухомості, на яку нараховуватиметься пільга, незалежно від кількості об’єктів. Так, за новими правилами, не сплачуватимуть податок власники квартир, сумарною житловою площею, не більшою від 120 кв. м. Для власників будинків „пільгова площа” передбачена у розмірі 250 кв. м., знову ж таки незалежно від того, якою кількістю будинків володіє особа. Якщо ж ви є власником квартири та будинку одночасно, при цьому їх загальна житлова площа не перевищує 370 кв. м., ви також не сплачуватимете податок на нерухомість.


Разом з тим, якщо ваша площа нерухомості буде більшою за вищезазначені пільгові метри, то платити податок доведеться лише за ті квадрати, які перевищують встановлений розмір.


Нововведенням є той факт, що пільгових метрів не матимуть ті громадяни-власники житла, хто використовує об’єкти його для одержання доходів. Зокрема, здає в оренду, лізинг або використовує у підприємницькій діяльності,


Щодо ставок податку, то вони будуть диференційовані. За квартири, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, сплачуватиметься не більше 1 відсотка мінімальної заробітної плати (м.з.п). У разі перевищення – 2,7%. Власникам будинків нарахують не більше 1 відсотка м.з.п., якщо житлова площа не перевищує 500 кв. метрів, та 2,7%; у разі перевищення.  Господарям квартир та будинків – 1 відсоток м.з.п. за житлову площу до 740 кв. метрів та  2,7%, за наступні метри.


Є приємне нововведення і для юридичних осіб. Їм продовжено термін подання декларації з податку на нерухомість з „1 лютого” до „20 лютого”.


Щодо фізичних осіб, то як ми повідомляли раніше, повідомлення про сплату податку вони отримуватимуть до 1 липня.


Принагідно нагадуємо, що громадяни, які вже сплатили податок у поточному році можуть або повернути сплачені кошти, або дати згоду на зарахування їх у сплату податку у 2014 році. Для цього їм потрібно звернутися із заявою до територіальних органів Міндоходів.

 

Інформаційно-комунікаційний сектор

 Енергодарської ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області

Календарь
Пн Вт Ср Чт Пн Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31