Фахівці Міндоходів обговорили з бізнесом питання акцизної політики в Україні
| просмотров: 6189

Фахівці Міндоходів обговорили з бізнесом питання акцизної політики в Україні

Новий формат акцизної політики в Україні сьогодні обговорювався під час засідання робочої групи з питань акцизного оподаткування в Україні, створеної при Раді з питань стимулювання інвестицій та підприємницької діяльності.


За словами начальника відділу методології акцизного податку Департаменту координації нормотворчої та методологічної роботи з питань оподаткування Міндоходів Ірини Мельник, акцизна політика не лише резерв до наповнення бюджету, а насамперед – відображення проблем, які існують в суспільстві, в т.ч. алкоголізму та тютюнопаління. Саме тому систему акцизного оподаткування в Україні необхідно гармонізувати та виробити дієвий контроль за рухом підакцизних товарів.


Представники алкогольного бізнесу підтримали ініціативу Міністерства щодо єдиного підходу до оподаткування алкогольних напоїв та пива, залежно від вмісту спирту. Однак, на їх думку, ставки акцизу потрібно гармонізувати в рамках цілісної акцизної політики щодо алкоголю, проаналізувавши стан пивної галузі, суміжних галузей, ризики збільшення контрафактної продукції та тіньових механізмів.


У той же час представники тютюнової галузі наголосили на необхідності розробки плану акцизної політики на найближчі 5 років.


«Політика держави повинна бути передбачуваною, тому що бізнесу дуже складно працювати в таких умовах, вкладати інвестиції. Якщо підвищення акцизу необхідне, то воно повинно відбуватися поетапно, не більше, як на 10-15% і з початку нового року, як передбачено Бюджетним кодексом. Це потрібно для того, щоб ми могли планувати і вибудовувати свою роботу. Повинен бути чіткий план підвищення акцизу, тоді це буде не так болюче і для галузі, і для державного бюджету", – відзначила Тетяна Карпова, директор з корпоративних питань «Philip Morris Україна».


Серед пропозицій, що висловили учасники робочої групи: узгодження норм Податкового та Бюджетного кодексів, підвищення ставок лише з початку року, вироблення схеми боротьби з тіньовими ринками та контрафактною продукцією.


Загалом, за результатами засідання досягнута домовленість провести порівняльний аналіз законопроекту із зазначенням аргументованих переваг та недоліків.


Нагадаємо, що 27 червня 2013 року Кабінет Міністрів України зареєстрував у Верховній Раді законопроект про підвищення акцизу на пиво, спирт, алкогольні та тютюнові вироби в 2014 році на 4,6% - 11,7% у рамках, передбачених Податковим кодексом України щорічної процедури індексації акцизів. 

Календарь
Пн Вт Ср Чт Пн Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30