Понад 193 млн. грн. земельного податку сплатили запорізькі платники
| просмотров: 6679

Понад 193 млн. грн. земельного податку сплатили запорізькі платники

 

     Саме така сума до місцевих бюджетів усіх рівнів надійшла від юридичних та фізичних осіб регіону. У порівнянні з відповідним періодом минулого року ці надходження збільшилися на 10,3 млн. грн.


     - Один із суттєвих резервів наповнення бюджету – залучення до оподаткування всіх земельних площ. - зазначила начальник Головного управління Міндоходів у Запорізькій області Людмила Балацька - Адже практика, коли роками суб'єкти господарювання користуються земельними наділами, збирають і реалізовують врожаї, використовують гектари ріллі під власні бізнес-проекти, а бюджет від цього нічого не отримує, допоки повністю не викорінена.


      Фахівці Головного управління Міндоходів у Запорізькій області сьогодні впритул зайнялися з'ясуванням таких суб'єктів господарювання і залученням земельних площ до оподаткування. Звірки, які провели сільські і селищні ради, територіальні органи Держземагентства і районних відділень Фонду держмайна України, дали можливість виявити 36 суб'єктів господарювання, які безоплатно користувалися 257 гектарами землі. Ця робота була результативною: бюджет отримав майже 549 тис. грн. податку.


     До того ж, на сьогодні є значна кількість договорів оренди у яких встановлена річна сума орендної плати за землю, яка не відповідає вимогам чинного законодавства, тобто нижче трикратного розміру земельного податку. Втрати бюджетів від таких договорів становлять близько 10 млн. грн. Заклики до перегляду договорів оренди деякі платники податків просто ігнорують. Тому працівники органів Міндоходів у Запорізькій області, аби привести суми орендної плати за землю до законодавчо встановленої норми, направляють пропозиції до органів місцевого самоврядування та прокуратури щодо зміни розміру орендної плати через судові органи. З початку року по чотирьох договорах оренди за рішеннями судових органів змінено розмір орендної плати за землю, додаткові надходження складають 56,5 тис. грн.


     Є в області й така категорія господарників, які тривалий час не сплачують орендну плату за землю, віднесені до боржників. Один з важелів впливу на таких орендарів - вилучення землі й передача її платоспроможним суб'єктам господарювання. Протягом січня-травня поточного року вилучено 5,5 га землі у двох боржників і перерозподілено її між тими, хто буде вчасно розраховуватися із бюджетом.

 

Головне управління Міндоходів у Запорізькій області

Календарь
Пн Вт Ср Чт Пн Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30