Запорізькі підприємства претендуватимуть на статус уповноваженого економічного оператора
| просмотров: 7174

Запорізькі підприємства претендуватимуть на статус уповноваженого економічного оператора

 

Невдовзі запорізькі суб'єкти господарювання можуть отримати спеціальний статус, що дозволяє спростити проходження митних процедур та надає ряд інших переваг. Про перспективи впровадження інституту уповноваженого економічного оператора і регуляції його діяльності в Україні і в Запорізькому регіоні, зокрема, йшлося під час засідання Громадської ради при Головному управлінні Міндоходів у Запорізькій області.

 

Як зазначила начальник Головного управління Міндоходів у Запорізькій області Людмила Балацька, для організації процесу надання запорізьким підприємствам відповідних сертифікатів, сьогодні важливо провести ретельний аналіз галузей економіки для подальшого визначення потреб платників, оскільки наша країна взяла на себе зобов'язання з імплементації цих стандартів.

 

Начальник Запорізької митниці Міндоходів Михайло Бізіля детально запинився на всіх аспектах впровадження уповноважених економічних операторів. Він наголосив, що саме поняття "інститут уповноважених економічних операторів" з'явилося в Україні порівняно нещодавно, але водночас його активно обговорюють представники бізнесу й громадськості.

 

Це поняття з'явилося після ухвалення в 2005 році Всесвітньою митною організацією Рамкових стандартів безпеки і спрощення міжнародної торгівлі або "SAFE" ("СЕЙФ").

 

SAFE визначив чотири інструменти забезпечення безпеки:

єдиний порядок надання попередньої електронної інформації;

управління ризиками при здійсненні митного контролю;

перевірка вантажу країною відправлення за запитом країни призначення;

надання переваг економічним операторам, що відповідають вимогам безпеки

Тобто, іншими словами, підприємства, що пройшли перевірку митницею на дотримання вимог безпеки, можуть отримати спеціальний статус, що надає спрощення при проходженні митних процедур.

 

Він підтверджується документом – "Сертифікатом уповноваженого економічного оператора".

 

Для забезпечення безпеки міжнародної торгівлі держава пропонує розширення партнерства бізнесу і митниці. Для цього існує системоутворюючий документ – Рамкові стандарти.

 

Ним встановлено, що статус уповноваженого економічного оператора може визнаватися не тільки в країні місцезнаходження підприємства, але і в інших. А це можливо за наявності єдиних критеріїв оцінки підприємств.

 

Сертифікати можуть отримати усі учасники так званого ланцюга постачань: імпортери, експортери, митні брокери, перевізники, оператори консолідованих вантажів, склади та інші.

 

На даний час Міністерством доходів  і зборів України здійснюється узгодження з Держпідприємництва проекту наказу про порядок надання цього статусу.

 

Проект розроблений на основі Митного кодексу, при цьому максимально враховує критерії і вимоги, викладені у відповідних документах Європейського Союзу.

 

Було наголошено, що критерії надання статусу повинні бути відображені безпосередньо в Митному кодексі і забезпечувати можливість взаємного визнання уповноважених економічних операторів України та інших держав.

 

Для цього необхідно впровадження попереднього інформування перевізниками про вантажі, що ввозяться і вивозяться, а також реалізація сучасних ІТ-рішень, зокрема, з управління ризиками міжнародних постачань.

 

Наразі Міністерство готує законопроект, направлений на врегулювання цих питань.

 

Були названі його основні положення. По-перше, види сертифікатів, умови отримання і утримання спрощень приводяться у відповідність до законодавства ЄС. По-друге, сертифікати надаються всім учасникам ланцюга постачань. По-третє, для товарів і транспортних засобів підприємств, які отримали сертифікати, митний контроль здійснюється в першочерговому порядку, а наявність сертифікату враховується в автоматизованій системі аналізу ризиків.

 

Для сертифікату на спрощення достатньо виконання трьох перших умов, встановлених Рамковими стандартами, а саме: платоспроможність, позитивна історія виконання вимог і система обліку, що дозволяє здійснювати митний контроль.

 

Завдяки цим змінам будуть впроваджені передбачені законодавством ЄС спрощення, які надаватимуться як уповноваженим економічним операторам, так і будь-яким іншим особам, що відповідають встановленим вимогам.

 

Під час засідання члени Громадської ради та експерти провели дискусію щодо функціонування інституту уповноважених економічних операторів. Свої пропозиції та думки щодо перспектив впровадження висловили уповноважений представник Аудиторської палати України у Запорізькій області Володимир Драч, голова Ради Запорізького регіону учасників асоціації міжнародних автомобільних перевезень Віктор Огій, керівники юридичного центру "Бізнес адвокат" Андрій Клюйко та Вадим Шапочка, а також президент Запорізької торгово-промислової палати Володимир Шамілов.

 

Учасники дійшли висновків, зокрема, що робота над впровадженням інституту УЕО продовжуватиметься зі збереженням балансу інтересів держави та бізнесу, а також з перспективою на визнання українських уповноважених економічних операторів іншими країнами.

 

Резюмуючи засідання, голова Громадської ради при ГУ Міндоходів області Петро Ванат з метою широкого обговорення питань впровадження інституту уповноважених економічних операторів запропонував провести "круглий стіл" за участю платників і представників громадськості. Саме під час цього заходу будуть вивчені всі аспекти надання цього статусу запорізьким підприємствам.

 

Крім того, під час засідання при Громадській раді була створена ініціативна робоча група з відпрацювання питань малого і середнього бізнесу.

 

Головне управління Міндоходів у Запорізькій області

Календарь
Пн Вт Ср Чт Пн Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30