Запорізьке підприємство вивело в офшори 10 млн. грн. аби ухилитися від оподаткування
| просмотров: 7512

Запорізьке підприємство вивело в офшори 10 млн. грн. аби ухилитися від оподаткування

 

У ході планової перевірки одного із наукових інститутів, спеціалістів Головного управління Міндоходів у Запорізькій області привернув увагу факт укладання цим підприємством угоди з нерезидентом країни, що має офшорний статус (Віргінські Британські Острови).

 

А суть укладеної угоди полягала в тому, що агент, який наділений повноваженнями представника запорізького наукового інституту, мав займатися пошуком потенційних клієнтів у країнах далекого зарубіжжя, яких цікавило б виробництво кольорових та інших металів. Географія цих країн доволі широка: Китай, Індія, Пакистан, Південна та Північна Америка, Південна Арабська Республіка, Єгипет. І з поставленими завданнями, як свідчать результати контракту, агент справився добре: підприємство уклало угоди на 13,6 млн. дол., а з них і його винагорода – 15 відсотків від суми контракту.

 

Так, за допомогою агента державне підприємство у січні минулого року уклало вигідний контракт з нерезидентом - фірмою "S", яка має офшорний статус, на розробку робочого проекту реконструкції заводу у Гватемалі. За досить прибутковий контракт отримав винагороду й агент - 10 млн. грн., який "об'їздив і облітав півсвіту у пошуках клієнта."

 

Втім, можливості агента явно були перебільшені і переоцінені, адже компанія "S" володіє 22 відсотками одного з підприємств Російської Федерації та одним з підприємств в Україні і є одним із всесвітньо відомих у секторі виробництва кольорових металів. До того ж, ревізори з ГУ Міндоходів у Запорізькій області встановили, що фірма "S" не такий вже й новий клієнт, з нею науковці Запоріжжя плідно співпрацюють досить тривалий час. Окрім того, для вирішення питань стосовно укладання нового контракту науковці інституту вже неодноразово виїжджали до Гватемали. У мережі Інтернет є повідомлення про те, що номінальним власником підприємства "S", є громадянин Канади, виходець з колишнього Радянського Союзу.

 

- Тож, як свідчать факти перевірки, зусилля, спрямовані державним підприємством на пошуки потенційних клієнтів, були явно не доцільними. Адже ці "пошуки" велись там, де вже були роками напрацьовані зв'язки, а витрати агента у сумі 10 млн. грн. є завуальованою схемою розкрадання державних коштів підприємства шляхом виведення їх в офшорну зону та ухилення від оподаткування, - коментує результат перевірки начальник управління боротьби з відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом ГУ Міндоходів у Запорізькій області Лілія Кривонос.

 

За фактом розкрадання державних коштів, ухилення від оподаткування розпочато кримінальне провадження.

 

 Головне управління Міндоходів у Запорізькій області

Календарь
Пн Вт Ср Чт Пн Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30