На 11.12.13
| просмотров: 7259

Всеукраїнський семінар - форум для платників.

            13 грудня о 10.00, за адресою м. Київ, пл. Львівська 8, у конгрес-холі Міністерства доходів і зборів України відбудеться всеукраїнський семінар - форум для платників – передплатників журналу «Вісник Міністерства доходів і зборів України», на тему: «Оподаткування – 2013: підсумки та перспективи».

            Участь у семінарі-форумі безкоштовна для передплатників журналу «Вісник Міністерства доходів і зборів України» на 2014 рік (рахунок на передплату можна отримати у центрі обслуговування платників Енергодарської ОДПІ каб. №2., а також на сайті — www.visnuk.com.ua

            Спеціальний гість заходу-Міністр доходів і зборів України Олександр Клименко.

Всі учасники безкоштовно отримають:

— індивідуальні консультації від фахівців Міндоходів України

— роздатковий матеріал.

 

Енергодарська ОДПІ

ГУ Міндоходів у Запорізькій області

 

 

Платникам єдиного соціального внеску 

 

            Енергодарська ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області доводить до відома платників єдиного соціального внеску(ЄСВ) те, що згідно статті 9 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" ЄСВ сплачується за відповідний базовий звітний період, не пізніше до 20-го числа місяця, наступного за звітним періодом.

Також просимо зауважити, що згідно Закону України Про внесення змін до статей 9 і 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування сплачують ЄСВ , нарахований за календарний рік, до 10 лютого наступного за звітним рок, а фізичні особи – підприємці, які працюють на умовах сплати єдиного податку та не використовують працю найманих працівників, сплачують ЄСВ за підсумком кварталу до 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

Інформаційно комунікаційний сектор  

Енергодарської ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області

 

Порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати ЄСВ 

Енергодарська ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області нагадує:

У разі несвоєчасної сплати ЄСВ (або не в повному обсязі) до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені статтею 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010р. №2464-VI, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку ЄСВ, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.

При цьому, суми ЄСВ, своєчасно не нараховані та/або не сплачені у строки, встановлені законом, є недоїмкою.

За несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми ЄСВ накладається штраф у розмірі 10 відсотків несплачених або несвоєчасно сплачених сум ЄСВ, а на суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсоток суми недоплати за кожний день прострочення.

Крім того, згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо погашення заборгованості перед Пенсійним фондом України та посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування» від 05 березня 2009 р. № 1074-VI - за порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати ЄСВ, посадові особи платників ЄСВ несуть адміністративну відповідальність у вигляді штрафу:

 — за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ, у тому числі авансових платежів, у сумі, що не перевищує трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100грн), — від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 425 до 850грн). За повторне за рік вчинення таких дій – від ста до трьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 1700 до 5100грн).

— за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ, у тому числі авансових платежів, у сумі більше трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто більше 5100грн. — від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700грн). За повторне за рік вчинення таких дій — від ста до трьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 1700 до 5100грн).

Інформаційно комунікаційний сектор  

Енергодарської ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області

 

 

Мінімальна пенсія в Україні з 1 грудня зросла до 949 грн, зарплата до 1218 грн. а прожитковий мінімум – до 1176 грн.

            З 1 грудня 2013 року розмір мінімальної пенсії в Україні становить 949 грн, а мінімальної зарплати – 1218 грн.

              Про це йдеться в офіційному повідомленні Пенсійного фонду України, опублікованому на сайті відомства.

            Порівняно з поточними показниками, збільшення пенсії в грошовому еквіваленті становить 55 грн., мінімальної зарплати – 69 грн.

            У ПФУ також відзначають, що прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років з 1 грудня – 1032 грн. Для дітей віком від 6 до 18 років прожитковий мінімум становить з 1 грудня – 1286 грн.

 

Інформаційно комунікаційний сектор  

Енергодарської ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області

 

Центр обслуговування платників в Енергодарській ОДПІ допомагає платникам з ЄСВ 

 

Досвідчені інспектори Енергодарської ОДПІ надають безоплатні консультації щодо нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та завжди допомагають правильно скласти звітність з ЄСВ.
Для платників в ЦОПі оформлені інформаційні стенди, де розміщена вся необхідна інформація щодо нарахування і сплати ЄСВ.

Так, з 1 жовтня 2013 року Міндоходів приймає та обробляє звіти про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Саме на його адресу потрібно надавати звіти про суми нарахованого єдиного внеску. На стендах є інформація про рахунки для сплати ЄСВ, які відкриті територіальним органам Міндоходів, відповідно до адміністративно-територіальних одиниць, на яких зареєстровані платники.

Отже, усіх бажаючих, хто ще не до кінця розібрався в питаннями сплати єдиного внеску, просимо завітати до ЦОП, для отримання відповідного роз’яснення, за адресою:

м. Енергодар, пр. Будівельників б.17, 3 поверх. Або звернутися по телефону: (06139) 6-37-48 – спеціаліст відділу доходів і зборів з фізичних осіб, (06139) 3-25-72 – консультант-модератор.

 

 

Інформаційно комунікаційний сектор  

Енергодарської ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області

 

 

 

Покращення обслуговування платників податків

 

           З метою реалізації одного зі стратегічних напрямків Міністерства доходів і зборів України «перетворення податкової з фіскального органу на сервісну службу» постійно триває робота над покращенням сервісу обслуговування платників податків.

          На сьогодні відкрито вже понад 450 Центрів обслуговування платників податків по всій Україні. Завдяки цим центрам ви можете отримати такі послуги:

-         видачу довідок та дозвільних документів;

-         надання податкових консультацій;

-         оформлення безкоштовних електронних ключів;

-         прийом податкової звітності та вхідної кореспонденції.

         Всі сервісні центри обладнані залами очікування з WI-FI та плазмовими екранами, на яких транслюється важлива інформація для платників.

            Нагадуємо, що в Енергодарській ОДПІ також відкрито сервісний центр, який працює:

-         понеділок, середа з 9:00 до 20:00;

-         вівторок, четвер, п’ятниця з 9:00 до 18:00

-         в суботу з 9:00 до 16:00.

       Додаткову інформацію ви можете дізнатись за адресою: 71500, м. Енергодар, пр. Будівельників б.17, 3 поверх. Або звернутися по телефону: (06139) 3-25-72 – консультант-модератор.

 

 

Інформаційно комунікаційний сектор  

Енергодарської ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області

 

 

 

 

Платники сплатили майже 136,9 млн. грн. екологічного податку

            Це на 66,2 млн. грн. більше, ніж у січні-листопаді минулого року.

            Найвагоміші суми до держскарбниці сплатили ВП „Запорізька АЕС” ДП НАЕК „Енергоатом”,ПАТ ДТЕК „Днепроенерго”.

            Нагадаємо, надходження від екологічного податку розподіляються майже пропорційно між спеціальними фондами державного та місцевих бюджетів, частина їх спрямовується безпосередньо на фінансування цільових проектів екологічної модернізації підприємств.

            Всього в Енергодарській ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області зареєстровано 72 платника екологічного податку.

 

Інформаційно комунікаційний сектор  

Енергодарської ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області

 

 

 

Цифровий підпис є своєрідним захистом звітності.

 

            Невід'ємним реквізитом електронних документів є електронний підпис, накладений за допомогою програмного забезпечення для шифрування та підписування даних.
            Фахівці податкових органів відзначають, що цифровий підпис є своєрідним захистом звітності, що надсилається «електронкою». Однак сфера застосування підпису не обмежується лише звітуванням. Платники податків також можуть укласти з іншими  суб’єктами господарювання договори в електронній формі.
            Нагадаємо, що ключі електронного цифрового підпису дають змогу звітувати в режимі он-лайн не лише до органів податкової служби, а й до органів державної статистики та Пенсійного фонду України.
            Тож, шановні платники податків!
            Якщо Ви прийняли рішення перейти на електронну систему подання податкової звітності, звертайтеся до Енергодарської ОДПІ,  де фахівці обов’язково нададуть Вам кваліфіковану допомогу за адресою: м. Енергодар, пр.-т. Будівельників 17, приміщення ЦОПП кімната № 1.

 

Інформаційно комунікаційний сектор

Енергодарської ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області

 

 

Скринька для підприємців працюює в ЦОПі Енергодарської ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області

 

В Енергодарському центрі обслуговування платників працює спеціальна скринька для побажань та пропозицій. З метою удосконалення податкового законодавства та поліпшення роботи органів Міндоходів громадяни, представники малого та середнього бізнесу мають можливість заповнити анкети та залишити свої побажання, пропозиції та зауваження.

Такий зворотній зв'язок, запевняють у Енергодарській податковій інспекції, сприяє підвищенню рівня взаємної інформованості між органами Міндоходів та представниками бізнесу, дає можливість з'ясувати найактуальніші проблеми розвитку підприємництва, сприяє підвищенню рівня обслуговування платників.

В Енергодарській ОДПІ анкетування платників проводиться анонімно та на добровільних засадах під час звернення платників податків до ЦОП, також встановлені форми анкет пропонуються для заповнення платникам шляхом розміщення бланків на стійках, столах, біля „вікон” прийому відвідувачів.

Так з початку 2013 року надійшло 149 анкет від відвідувачів ЦОП. В результаті опрацювання даних анкет було встановлено, що всі вони мають позитивні відгуки відвідувачів; критичні зауваження, негативні відгуки та пропозицій від платників відсутні.

 

Інформаційно комунікаційний сектор

Енергодарської ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області

 

 

Бюджет поповнився  майже на 635,3 млн. гривень 

 

            Завдяки здійсненню Енергодарською ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області та органами місцевої влади і місцевого самоврядування заходів по налагодженню партнерських відносин з платниками податків щодо підвищення добровільної сплати та заходів щодо недопущення ухилення від оподаткування за січень - листопад 2013 року до Зведеного бюджету надійшло 635,245 млн. грн., забезпечено виконання прогнозних показників на 108,4 % додатково зібрано майже 50  млн.грн.

 

            За січень-листопад 2013 року до Державного бюджету надійшло 177,2 млн. грн., в тому числі надійшло 5,5 млн. грн. податку на прибуток підприємств, 32,1 млн. грн. податку на додану вартість та 60,2 млн. грн. від збіра за спеціальне використання води.

            Місцевий бюджет поповнився на 458,1млн. грн., що майже на 35 млн. грн. перевищує доведене завдання. Левову частку надходжень займає податок на доходи фізичних осіб. До бюджету надійшло 257,7 тис. грн. Також велику частку надходжень до місцевого бюджету складають плата за землю та єдиний податок на підприємницьку діяльність. Впродовж 2013 року надійшло 63,3 млн. грн. плати за землю, 7,7 млн. грн. – єдиного податку на підприємницьку діяльність.

            Добровільно сплачено до бюджету податків і зборів 96% від загальної кількості надходжень. Цього вдалося досягти завдяки ефективній діяльності Енергодарської ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області та тісної співпраці з сумлінними платниками.

            Енергодарська ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області висловлює щиру подяку платникам податків, які своєю наполегливою працею забезпечили виконання надходжень до бюджету.

 

Інформаційно-комунікаційний сектор

Енергодарської ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області

 

 

 

 

 

 

 

 

Відповідь запитання

При якому розмірі  заробітної плати у 2013 році  застосовуються податкові соціальні пільги? 

Податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.

Враховуючи вищезазначене,  з 1 січня 2013  року розмір доходу у вигляді заробітної плати, що дає право  на одержання податкових соціальних пільг,   становить 1610 грн.  на  місяць.

При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги одному з батьків у випадку та у розмірі, передбачених підпунктом 169.1.2 та підпунктами "а" і "б" підпункту 169.1.3 пункту 169.1  статті 169 Податкового кодексу, визначається як добуток суми, визначеної в абзаці першому цього підпункту, та відповідної кількості дітей.

 

 

Пульс податкової 

 

„Пульс податкової”  - це інтерактивний сервіс запроваджений Міністерством доходів і зборів України. Він був створений насамперед як антикорупційним проект, покликаний подолати корупцію в лавах податківців, знищити перешкоди на шляху здійснення підприємцями їх діяльності та усунути труднощі спілкування.

Принципом роботи цього сервісу є зворотній зв’язок. Так зателефонувавши за номером (044) 284-00-07 кожен зможе повідомити про неправомірні чи корупційні дії податківців. За результатами такого звернення на «Пульс податкової» проводиться перевірка і вживаються відповідні заходи, про що згодом повідомляють звернувшегося. Зауважимо, що телефонна лінія працює цілодобово.

Протягом січня - листопада 2013 року до Енергодарської ОДПІ надійшла 1 інформаційна картка в рамках відпрацювання проекту "Пульс".    

Енергодарською ОДПІ постійно вживаються заходи щодо недопущення наявності черг при наданні адміністративних послуг для забезпечення якісного та належного обслуговування платників податків.

 

 

Інформаційно-комунікаційний сектор

Енергодарської ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області

 

 

До Енергодарської ОДПІ 62 відсотка звітів з ЄСВ подано в  електронному вигляді  

 

 

            До Енергодарської ОДПІ  подали 545 звітів про нараховані суми внеску, з них  майже 62 відсотка  звітів надіслано через Інтернет. 

            Результати перших отриманих звітів свідчать, що  платники ЄСВ активно використовують дистанційне звітування і до кінця цього року відсоток  поданої електронної звітності з ЄСВ ще більше зросте.

            Цьому процесу максимально сприяє безоплатна видача ключів ЕЦП  АЦСК при Енергодарській ОДПІ, можливість надсилати податкові документи зі свого робочого місця та майбутні нововведення – термін дії ключів ЕЦП  пропонується збільшити від 1 року до 3 – х років, запровадження процедури електронних перевірок та електронного кабінету платника податків, який надаватиме дистанційні послуги в режимі реального часу”.

         За листопад на рахунки, відкриті  в  Управлінні Державного казначейства України Енергодарській ОДПІ ГУ Міндоходів, платники єдиного внеску  вже перерахували  59,6млн. грн.

Інформаційно-комунікаційний сектор

Енергодарської ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області

 

 

«Спрощенці» Енергодарської ОДПІ за 11 місяців сплатили до бюджету близько 4,4 млн. грн.

 

             Така сума єдиного податку надійшла до місцевого бюджету м.Енергодар за 11 місяців 2013 року. Це перевищує надходження за відповідний період минулого року майже на  1 млн. грн., або на 127%.

            «На сьогодні в Енергодарській ОДПІ більшість зареєстрованих суб’єктів підприємницької діяльності фізичних осіб використовують спрощену систему оподаткування. Ми спостерігаємо чітку тенденцію  до збільшення їх кількості. Якщо на початок року таких СПД було  1,3 тис., то на 01.12.2013 року їх чисельність становить понад  1,6 тисячі» - зазначив заступник начальника Енергодарської ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області – Сергій Семенов.

            Найчисельнішою серед «спрощенців» є 2 група –802«спрощенця»  це майже 50 відсотків. До першої групи спрощеної системи оподаткування в Енергодарській ОДПІ належать близько 450 «спрощенців»,  до третьої – 352 суб’єкта  господарювання.    

            Платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа поточного місяця.

              «Спрощенці» третьої групи сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за звітний квартал.

             Порядок нарахування та строки сплати єдиного податку визначені статтею 295 Податкового кодексу України.

 

Інформаційно-комунікаційний сектор

Енергодарської ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області

 

 

Порядок начисления  ЕСВ с заработной платы инвалидов  за предыдущие периоды.

            Энергодарская  объединенная  государственная налоговая инспекция  доводит к сведеннию  предприятий, в которых работают инвалиды, ЕСВ устанавливается в размере 8,41 % суммы начисленной заработной платы инвалидов. Подтверждением установления работнику инвалидности является заверенная копия справки из акта осмотра в МСЭК об установлении группы инвалидности.
           Начисление работодателем ЕСВ в размере 8,41 % осуществляется с момента установления группы инвалидности, но не раньше получения заверенной копии вышеупомянутой справки.
             Начисленные суммы отпускных, пособий по временной нетрудоспособности относятся к тому месяцу, за который они начислены.
Следовательно, к сумме пособия по временной нетрудоспособности за периоды до установления инвалидности применяется ставка ЕСВ 33,2 %

Інформаційно-комунікаційний сектор

Енергодарської ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області

 

 

 

      Как  облагается ЕСВ  сума полученной компенсации  за неиспользованный  отпуск  при  увольнении. 

Суммы денежных компенсаций в случае неиспользования ежегодных (основного и дополнительных) отпусков и дополнительных отпусков работникам, имеющим детей, в размерах, предусмотренных законодательством, включаются в фонд оплаты труда в составе фонда дополнительной заработной платы и являются базой для начисления и удержания ЕСВ.
             В то же время для лиц, которым после увольнения начислена заработная плата за отработанное время, ЕСВ начисляется на сумму, определяемую путем деления заработной платы, выплаченной по результатам работы, на количество месяцев, за которые она начислена.
               Суммы денежных компенсаций в случае неиспользования ежегодных (основного и дополнительных) отпусков являются платой за неотработанное время, следовательно, на указанные суммы компенсаций, выплачиваемых уволенным лицам, ЕСВ не начисляется.

Інформаційно-комунікаційний сектор

Енергодарської ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області

 

 

 

Куда необходимо  подавать  отче по ЕСВ  если в течении года  изменилось место  налогового   учета.

             Если страхователь в отчетном периоде изменяет место налогового учета, отчет о ЕСВ подается в налоговую инспекцию по новому месту  регистрации.
Например, если плательщик мигрирует 18 октября 2013 года из г Єнергодар  в Камеско – Днепровский  район, отчет за 2013 год подается в Каменско – Днепровское отделение ЭОГНИ до 10 февраля 2014 года.
           Физлица - предприниматели отчет за год подают до 10 февраля года, следующего за отчетным периодом.

           Физлицами - гражданами, осуществляющие независимую профессиональную деятельность, отчет подается до 1 мая года, следующего за отчетным периодом. Если предельный срок приходится на выходной или праздничный день, последним днем таких сроков считается первый рабочий день, следующий за выходным или праздничным.

 

Інформаційно-комунікаційний сектор

Енергодарської ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області

 

 

На Запоріжжі кількість електронного митного декларування зросла до 96%

 

У листопаді 2013 року на Запорізькій митниці Міндоходів було оформлено майже 5,8 тисячі митних декларацій, з яких 96% – в електронному вигляді. Всього з початку року фахівці митниці Міндоходів оформили 67 тисяч митних декларацій, 90% них – в електронний спосіб, за аналогічний період 2012 року митні декларації в електронному вигляді становили лише 21 відсоток від усього обсягу поданих документів.

Як наголосив начальник Запорізької митниці Міндоходів Михайло Бізіля, впровадження нових ІТ-технологій на митниці Міндоходів має позитивні тенденції. Кількість електронних митних декларацій збільшилась на 72 відсотки, середній час митного оформлення однієї митної декларації при експорті скорочено до 47 хвилин, а імпортної – до 1 години 30 хвилин.

Серед пріоритетів роботи органів Міндоходів залишається орієнтир на спрощення процедур адміністрування податків і митних платежів, зниження документообігу, впровадження електронних сервісів.

Нагадаємо, на підставі електронних митних декларацій здійснюють такі операції, як зняття експортно-імпортних операцій з валютного контролю та продаж іноземної валюти для проведення розрахунків підприємствами, підтвердження фактичного вивезення товарів за кордон, державна реєстрація транспортних засобів.

 

Запорізькі платники поповнили місцеві бюджети майже на 1,9 млрд. грн. податку на доходи фізосіб

 

У Запорізькій області за січень-листопад поточного року суб'єкти господарювання сплатили до місцевих бюджетів 1 мільярд 884 мільйони гривень податку на доходи фізичних осіб. Порівняно з відповідним періодом 2012 року надходження з цього податку зросли більш ніж на 88 мільйонів гривень.

Лише у листопаді поточного року надійшло майже 185 мільйонів гривень податку на доходи фізосіб, що на понад 6 мільйонів гривень перевищує надходження відповідного періоду минулого року.

Як наголосив в.о. начальника Головного управління Міндоходів у Запорізькій області Сергій Давидков, стабільна та ритмічна сплата податків і зборів забезпечується, у першу чергу, завдяки системному діалогу із представниками бізнесу.

– Податок на доходи фізичних осіб займає питому вагу у надходженнях до місцевих скарбниць. Тож, сьогодні значна увага приділяється додатковим джерелам зі сплати цього податку, зокрема, за рахунок денітізації ринку праці, боротьби із виплатою заробітної платні працівникам у "конвертах". Водночас ми робимо ставку на добровільну та сумлінну сплату податків і зборів, гарантуючи платникові якісне сервісне обслуговування, розширення переліку послуг, що надаються, у тому числі електронних, та ефективне адміністрування платежів, – зазначив Сергій Давидков.

Він також відзначив, що від своєчасного наповнення місцевих бюджетів залежить реалізація соціально-економічних програм кожного району м. Запоріжжя та області.

 

Запоріжці отримали понад 45 тисяч ключів цифрового підпису

 

                Акредитований центр сертифікації ключів, що діє при ГУ Міндоходів у Запорізькій області, з часу свого відкриття видав запоріжцям саме таку кількість електронних ключів цифрового підпису. Безкоштовний сервіс від Міністерства доходів і зборів дозволив багатьом підприємцям і керівникам підприємств скоротити шлях до здавання звітності у електронному вигляді. 31600 громадян стали власниками ключів, з них у листопаді поточного року їх отримали 3324 запоріжці.

                - А це майже вдвічі більше, ніж минулого року,- розповідає в.о начальника ГУ Міндоходів у Запорізькій області Сергій Давидков. - Таке зростання можна пояснити розвитком нових сервісних послуг, зокрема, можливістю електронного звітування, яке набуває дедалі більшої популярності у платників податків і зборів регіону.

Слід зазначити, що з 1 листопада 2013 року для клієнтів Акредитованого центру сертифікації ключів посилені сертифікати відкритих ключів від Міндоходів України формуються на два роки. Таку можливість Центр сертифікації ключів, що діє при Міністерстві, отримав після проходження процедури акредитації. Було сформовано нові технологічні сертифікати центру та серверів центру, що дало змогу продовжити термін дії цифрових підписів. Така новація не лише зекономить час платників податків на придбання ключів, а й сприятиме якнайбільшому їх залученню до активного застосування інформаційно-комунікаційних технологій.

 

ГУ Міндоходів у Запорізькій області 

 

 

Слідчо-оперативні підрозділи Міндоходів утричі скоротили безпосередні контакти з бізнесом

 

Сьогодні діяльність слідчо-оперативних підрозділів Міндоходів орієнтована на роботу з базами даних і аналітично-інформаційними системами без фактичного втручання у господарську діяльність підприємців. Про це заявив начальник Головного слідчого управління фінансових розслідувань Міндоходів Анатолій Яковинець під час Всеукраїнської науково-практичної конференції, яка нещодавно відбулася у Харкові у Національному університеті «Юридична академія імені Ярослава Мудрого».

За словами керівника Головного слідчого управління фінансових розслідувань, у кримінальних провадженнях, які розслідуються слідчими органів доходів і зборів, під вартою не утримується жодна особа. За підозрою у вчинені злочину затримано у 12 разів менше осіб, ніж минулого року, при цьому всі затримані звільненні слідчими-суддями у зв’язку із внесення застави, загальний розмір якої у 6 разів перевищує їх розмір, внесений за аналогічний період минулого року.

Збільшилась ефективність діяльності слідчих підрозділів Міндоходів. І хоча до суду за підсумками року планується направити таку ж кількість проваджень як і за минулий чи позаминулий роки, ефективне застосування стимулюючих норм про звільнення особи від кримінальної відповідальності при повному відшкодуванні завданих державному бюджету збитків, дозволило у 1,5 раза збільшити добровільне відшкодування збитків у провадженнях про ухилення від сплати податків та майже на 20 відсотків збільшити відшкодування збитків по всіх направлених до суду кримінальних провадженнях.

Прес-служба Міндоходів України

 

 

Кількість письмових звернень до органів Міндоходів Запоріжжя суттєво зменшилась

 

За 11 місяців поточного року до підрозділів органів Міндоходів у Запорізькій області надійшло 859 письмових звернень громадян, що на 241 звернення менше, ніж за відповідний період минулого року. Найбільше за вказаний період від громадян надійшло заяв – 587, які – у 279 випадках, були подані з метою інформування органу влади про ухилення від сплати податків та здійснення підприємницької діяльності без державної реєстрації, у 170 випадках – з отримання податкової консультації індивідуального характеру, у 121 випадку – з питання проведення контрольно-перевірочної роботи, у 66 випадках – з питання застосування реєстраторів розрахункових операцій(РРО) та книг обліку розрахункових операцій (КОРО).

Також зменшилась кількість скарг – за вказаний період їх надійшло всього 2, що на 8 менше, ніж за відповідний період минулого року.

Всього протягом 11 місяців було розглянуто 800 звернень, з яких: 201 – вирішено позитивно, 531 – роз’яснено, 1 – направлено до правоохоронних органів, 28 – визнано анонімними, 35 – надіслано за належністю, 4 – звернення повернуто авторові відповідно до ст. 5 і 7 Закону України «Про звернення громадян».

Крім того, за вказаний період посадовими особами підрозділів Міндоходів у Запорізькій області проведено 1440 особистих прийомів громадян, в тому числі 670 виїзних особистих прийомів.

Найбільш актуальними на особистих прийомах були питання, які стосувалися оподаткування податку з доходів фізичних осіб – 301 звернення, оподаткування доходів підприємницької діяльності – 130 звернень, а також застосування РРО та КОРО – 97 звернень.

Пропозицій від громадян за 11 місяців поточного року не надходило.

 

ГУ Міндоходів у Запорізькій області

 

 

Найбільша кількість запитів на інформацію до органів Міндоходів Запорізької області надходить від фізичних осіб

Станом на 15 листопада 2013 року до органів Міндоходів Запорізької області  надійшло 211 запитів на інформацію. Із загальної кількості запитів, в 123 випадках – від фізичних осіб, в 72 – від юридичних, 8 запитів отримано від інших органів виконавчої влади як належному розпоряднику інформації та 8 - від представників засобів масової інформації.

За результатами розгляду, у відповідь на 134 запити надано інформацію, по 64 – було надано роз’яснення, що інформація, яка запитувалась, належить до категорії інформації з обмеженим доступом, 12 запитів надіслано належному розпоряднику інформації, 1 знаходиться на виконанні.

 

ГУ Міндоходів у Запорізькій області

 

 

Запорізькі оперативники поповнили бюджет на 1,6 млн. грн.

 

За останній тиждень листопада співробітники оперативних підрозділів області спрямували до бюджетів всіх рівнів 1,6 млн. гривень.

Слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів області до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості по 2 кримінальних правопорушеннях за ст. 204 КК України (незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів). З незаконного обігу вилучено товарно-матеріальних цінностей на суму 76 тис. грн., у т.ч. алкогольних напоїв на суму майже 35 тис. грн. та тютюнових виробів на суму 41,1 тис. гривень.

 

 

ГУ Міндоходів у Запорізькій області

 

 

Економія на ліцензії обійшлася у 35 тис. грн.

 

Оперативні працівники ГУ Міндоходів у Запорізькій області в одному з магазинів м. Мелітополя встановили факт реалізації алкогольних напоїв без наявності дозвільних документів, а саме ліцензії на право здійснення даного виду діяльності. В результаті вилучено алкогольні напої на загальну суму 19,3 тис. гривень. Також без наявності відповідної ліцензії реалізовувалися алкогольні напої в одному з кафе обласного центру. В результаті вилучено спиртного на суму майже 16 тис. гривень.

 

 

ГУ Міндоходів у Запорізькій області

 

 

 

 

Оперативники вилучили із незаконного обігу майже 4 тис. пачок цигарок на 41 тис. грн.

 

У м. Запоріжжі оперативні працівники ГУ Міндоходів у Запорізькій області встановили факт функціонування торговельного закладу, де здійснювалась реалізація тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва без оформлення відповідних дозвільних документів на даний вид діяльності. В ході огляду описано та вилучено 2803 пачки тютюнових виробів на загальну суму 27,3 тис. грн., у т.ч. 2546 пачок тютюнових виробів без марок акцизного податку України. Аналогічне порушення встановлено в одному з торговельних павільйонів м. Дніпрорудного. В результаті виявлено та вилучено 1432 пачки тютюнових виробів на суму 13,8 тис. гривень.

 

ГУ Міндоходів у Запорізькій області

 

 

Особливості оподаткування ПДВ операцій з постачання банками заставного майна

Міністерство доходів і зборів з метою забезпечення однакового підходу до практичного застосування норм податкового законодавства наказом від 22 листопада 2013 року N 700  затвердило Узагальнюючу податкову консультацію щодо особливостей оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання банками заставного майна.

Відповідно до статті 572 Цивільного кодексу України (далі - ЦКУ) в силу застави кредитор (заставоутримувач) має право у разі невиконання боржником (заставодавцем) зобов'язання, забезпеченого заставою, одержати задоволення за рахунок заставленого майна переважно перед іншими кредиторами цього боржника, якщо інше не встановлене законом (право застави).

Статтею 591 ЦКУ передбачено, що реалізація предмета застави, на який звернено стягнення, провадиться шляхом його продажу з публічних торгів, якщо інше не встановлене договором або законом. Аналогічну норму наведено також у статті 20 Закону України "Про заставу".

Таким чином, заставоутримувач відповідно до укладеного договору застави здійснює звернення стягнення на предмет застави:

- або шляхом набуття на нього права власності (предмет застави оприбутковується на баланс заставоутримувача), відповідно до підпункту 4 пункту 1 статті 593 ЦКУ право застави в такому випадку припиняється;

- або шляхом продажу предмета застави, на який звернено стягнення.

Обидві ситуації для заставодавця розцінюються податковим законодавством як операція з постачання. При цьому і у разі звернення стягнення на предмет застави шляхом набуття на нього заставоутримувачем права власності (предмет застави оприбутковується на баланс заставоутримувача), і у разі звернення стягнення на предмет застави шляхом продажу предмета застави, якщо заставодавець є зареєстрованим платником податку на додану вартість, ним мають бути визначені податкові зобов'язання та виписана податкова накладна на ім'я заставоутримувача.

Зазначене ґрунтується на таких нормах Податкового кодексу України (далі - Кодекс):

- під постачанням товарів розуміється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (підпункт 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 розділу I Кодексу);

- об'єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 Кодексу, у тому числі операції з передачі права власності на об'єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об'єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу/орендарю (підпункт "а" пункту 185.1 статті 185 Кодексу).

Для банківської установи у разі звернення стягнення на предмет застави шляхом набуття на нього заставоутримувачем права власності (предмет застави оприбутковується на баланс заставоутримувача) відповідно до підпункту 4 пункту 1 статті 593 ЦКУ право застави припиняється, операція з оприбуткування об'єкта застави на баланс заставоутримувача розглядається податковим законодавством як операція з придбання, подальші дії банківської установи з таким об'єктом є операціями з постачання власного майна, а не майна заставодавця.

Звернення стягнення на предмет застави шляхом його продажу банківською установою без отримання права власності на таке майно (від свого імені або від імені заставодавця) є операцією з постачання товару як для заставодавця, так і для банківської установи.

У разі продажу заставного майна суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних чи фізичних осіб), які не є зареєстрованими платниками податку на додану вартість, без отримання права власності на таке майно, слід враховувати, що пунктом 197.12 статті 197 розділу V Кодексу звільнено від оподаткування податком на додану вартість операції банків та інших фінансових установ з постачання (продажу, відчуження іншим способом) майна, що передане фізичними особами, а також суб'єктами підприємницької діяльності - приватними підприємцями та іншими особами, які не є платниками податку, у заставу, у тому числі іпотеку, та на яке було звернено стягнення.

Запитання 1. Чи має банк право на податковий кредит у разі отримання заставного майна у власність?

Відповідь 1. У разі отримання заставного майна у власність від суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних чи фізичних осіб), які є зареєстрованими платниками податку на додану вартість, банк має можливість сформувати податковий кредит за такою операцією на підставі отриманої від платника податку податкової накладної, оформленої згідно вимог чинного законодавства.

У разі отримання заставного майна у власність від фізичних осіб або суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних чи фізичних осіб), які не є зареєстрованими платниками податку на додану вартість, банк не має підстав для формування податкового кредиту за такими операціями.

Запитання 2. Коли у банка виникає право на податковий кредит при одержанні ним права власності на заставне майно з метою його подальшого продажу?

Відповідь 2. Банк має можливість за операціями із заставним майном визначити податкові зобов'язання і скористатись правом на податковий кредит в одному звітному періоді (період реалізації заставного майна), скориставшись правом, наданим абзацом п'ятим пункту 198.6 статті 198 розділу V Кодексу, або сформувати податковий кредит у встановленому порядку за правилами, визначеними пунктом 198.2 статті 198 розділу V Кодексу (за правилом "першої події").

Запитання 3. Чи має банк право на податковий кредит при продажу заставного майна суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних чи фізичних осіб), які є зареєстрованими платниками податку на додану вартість, без отримання права власності на таке майно?

Відповідь 3. У разі продажу заставного майна суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних чи фізичних осіб), які є зареєстрованими платниками податку на додану вартість, без отримання права власності на таке майно, банк має можливість сформувати податковий кредит на підставі отриманої від платника податку податкової накладної, оформленої згідно вимог чинного законодавства.

Запитання 4. Яким чином банк визначає податкові зобов'язання при продажу заставного майна суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних чи фізичних осіб), які є зареєстрованими платниками податку на додану вартість, без отримання права власності на таке майно?

Відповідь 4. У разі продажу заставного майна суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних чи фізичних осіб), які є зареєстрованими платниками податку на додану вартість, без отримання права власності на таке майно, банк зобов'язаний визначити податкові зобов'язання за такою операцією у загальновстановленому порядку за правилом "першої події". При цьому база оподаткування податком визначатиметься виходячи з договірної вартості такого заставного майна.

Запитання 5. Як оподатковуються операції банків з постачання заставного майна, що отримане у власність від фізичних осіб або суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних чи фізичних осіб), які не є зареєстрованими платниками податку на додану вартість?

Відповідь 5. Операції з постачання банками заставного майна, на яке було звернено стягнення, що отримане у власність від фізичних осіб або суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних чи фізичних осіб), які не є зареєстрованими платниками податку на додану вартість, звільняються від оподаткування податком на додану вартість відповідно до пункту 197.12 статті 197 розділу V Кодексу.

Запитання 6. Як оподатковуються операції банків з постачання заставного майна, що не отримане у власність від фізичних осіб або суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних чи фізичних осіб), які не є зареєстрованими платниками податку на додану вартість?

Відповідь 6. Операції з постачання банками заставного майна, на яке було звернено стягнення, що не отримане у власність від фізичних осіб або суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних чи фізичних осіб), які не є зареєстрованими платниками податку на додану вартість, звільняються від оподаткування податком на додану вартість відповідно до пункту 197.12 статті 197 розділу V Кодексу.

Наймаєте житло для працівників – нараховуйте єдиний соціальний внесок.

На витрати, понесені підприємством у зв’язку з оплатою найманого житла працівникам, нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ).

Такі виплати (оплата квартири та найманого житла, гуртожитку, товарів, продуктових замовлень, абонементів до групи здоров’я, передплати на газети та журнали, протезування, суми компенсації вартості виданого працівникам палива у випадках, не передбачених чинним законодавством) мають індивідуальний характер та належать до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних і компенсаційних виплат.

Базою нарахування ЄВ для роботодавців та найманих працівників є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці» сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Відповідна норма передбачена п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями.

Визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні ЄВ передбачене Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5 (пп. 2.3.4 п. 2.3 Інструкції № 5).

Заява про перехід на спрощену систему оподаткування подається не пізніше ніж за 15 днів до початку нового кварталу

Для переходу з загальної системи оподаткування на спрощену з 1 січня 2014 року, заяву про застосування спрощеної системи оподаткування слід подати до 16 грудня 2013 року.

До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Нагадаємо, що фізичні та юридичні особи можуть прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до органу державної податкової служби не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий перехід можливий один раз протягом календарного року.

Порядок переходу на спрощену систему оподаткування визначено     пп. 298.1.1-298.1.4 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України.

Податок на додану вартість

Чи є об’єктом оподаткування ПДВ безоплатне постачання товарів/послуг та як виписується в такому випадку податкова накладна?

Згідно з п. 185.1 ст. 185 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-УІ із змінами та доповненнями (далі — ПКУ) об’єктом оподаткування є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Підпунктом 14.1.191 п. 14.1 ст. 14 ПКУ передбачено, що постачанням товарів є будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду. При цьому згідно із п.п. 14.1.202 п. 14.1 ст. 14 ПКУ до продажу (реалізації) товарів також належать операції з безоплатного надання товарів.

Відповідно до п. п. 14.1.185 п. 14.1 ст. 14 ПКУ постачання послуг - будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.

3 метою оподаткування постачанням послуг, зокрема є постачання послуг іншій особі на безоплатній основі.

Пунктом 17 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011р № 1379, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 22.11.2011 за № 1333/20071 (далі - Порядок № 1379) у разі якщо база оподаткування визначається виходячи із звичайних цін і перевищує суму постачання товарів/послуг, визначену виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, тобто звичайна ціна перевищує фактичну, продавець виписує дві податкові накладні: одну - на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, другу - на суму, розраховану виходячи з перевищення звичайної ціни над фактичною. У податковій накладній, яка виписана на суму перевищення звичайної ціни над фактичною, робиться позначка відповідно до п. 8 Порядку № 1379. Така податкова накладна покупцю не надається, усі примірники таких податкових накладних зберігаються у продавця.

Такий порядок виписки податкових накладних застосовується і в разі, якщо база оподаткування визначається виходячи із звичайних цін:

збільшених на суму процентів, нарахованих або таких, що мають бути нараховані на суму номіналу процентного векселя. При цьому до податкової накладної, виписаної на суму перевищення звичайної ціни над фактичною, включається і сума вказаних процентів;

безоплатно поставлених товарів/послуг (12 - Виписана на вартість безоплатно поставлених товарів/послуг, обчислену виходячи з рівня звичайних цін).

Враховуючи зазначене операція з безоплатного постачання товарів/послуг є об’єктом оподаткування ПДВ у разі, якщо місце постачання таких товарів/послуг розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

У разі здійснення такої операції платник податку постачальник виписує податкову накладну на суму, розраховану виходячи з перевищення звичайної ціни над фактичною, та вказує в ній обсяг постачання на рівні звичайної ціни товару/послуги і загальну суму ПДВ, розраховану за основною ставкою. При цьому така податкова накладна покупцеві не надається і зберігається у такого платника податку - постачальника.

Який порядок обліку суми ПДВ, на яку за результатами камеральної або документальної позапланової виїзної перевірки контролюючим органом встановлено заниження платником податку заявленої суми бюджетного відшкодування ПДВ?

Порядок визначення суми податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України або відшкодуванню з Державного бюджету України (бюджетному відшкодуванню), та строки проведення таких розрахунків встановлено ст. 200 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

Перелік платників ПДВ, які не мають права на отримання бюджетного відшкодування ПДВ та відповідно не подають Розрахунок суми бюджетного відшкодування, визначений п. 200.5 ст. 200 ПКУ.

Підпунктом «а» п. 200.14 ст. 200 ПКУ встановлено, що якщо за результатами камеральної або документальної позапланової виїзної перевірки контролюючий орган виявляє невідповідність суми бюджетного відшкодування сумі, заявленій у податковій декларації, то такий орган у разі заниження заявленої платником податку суми бюджетного відшкодування щодо суми, визначеної контролюючим органом за результатами перевірок, надсилає платнику податку податкове повідомлення-рішення за формою «В2», в якому зазначаються сума такого заниження та підстави для її вирахування.

У цьому випадку вважається, що платник податку добровільно відмовляється від отримання такої суми заниження як бюджетного відшкодування та враховує її згідно з п. 200.6 ст. 200 ПКУ у зменшення податкових зобов’язань з цього податку в наступних податкових періодах.

Підпунктом 4.6.7 п. 4.6 р. V Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 25.11.2011 № 1492, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 20.12.2011 за № 1490/20228, визначено, що рядок 21.3 податкової декларації з ПДВ передбачений для відображення збільшення або зменшення залишку від’ємного значення, який (для декларації з позначкою «0110» - після бюджетного відшкодування) включається до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (рядок 24) за результатами камеральної чи документальної перевірки, проведеної контролюючим органом.

Таким чином, оскільки сума заниженого бюджетного відшкодування не може бути відображена ні в рядку 23.1, ні в рядку 23.2 податкової декларації з ПДВ з відповідною позначкою «0110», то відповідно на таку суму зменшується значення рядка 24 податкової декларації з ПДВ, яке зі знаком «-» відображається в рядку 21.3 податкової декларації з ПДВ в податковому періоді, в якому отримано повідомлення-рішення за формою «В2». Зазначена сума заниженого бюджетного відшкодування підлягає перенесенню до картки особового рахунку платника податку і в подальшому ця сума (за умови підтвердження документальною перевіркою правомірності її декларування) приймає участь у погашенні податкових зобов’язань з ПДВ такого платника податку в порядку календарної черговості виникнення таких переплат.

Яким чином платнику податку у податковій декларації з ПДВ та в розшифровці податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів відобразити включення до податкового кредиту суми ПДВ за заявою зі скаргою на постачальника?

Згідно з п. 201.10 ст. 210 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями у разі відмови продавця товарів/послуг надати податкову накладну або в разі порушення ним порядку її заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі покупець таких товарів/послуг має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву із скаргою на такого постачальника, яка є підставою для включення сум податку до складу податкового кредиту. До заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг або копії первинних документів, складених відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

Відповідно до Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 25.11.2011 № 1492 (далі – Порядок), обсяги придбання з ПДВ товарів/послуг з метою їх подальшого використання в межах господарської діяльності платника податку включаються до відповідного рядка Розділу ІІ «Податковий кредит» податкової декларації з ПДВ з відповідною позначкою («0110»/«0121»– «0123»/«0130»/«0140»).

Згідно із п. 13 Розділу ІІІ Порядку у складі декларації подаються передбачені цим Порядком додатки (у разі заповнення даних у відповідних рядках декларації) та копії записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних. Так, у складі податкової декларації повинні подаватися, зокрема, розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (додаток 5 до податкової декларації з ПДВ (Д5)) (далі – Розшифровка) та заява про відмову постачальника надати податкову накладну (порушення ним порядку заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних) (Д8) (до податкової декларації з ПДВ з відповідною позначкою «0110»/«0121 – «0123»/«0130»/«0140») (далі – Заява).

У разі подання разом з податковою декларацією Заяви платник податку при заповненні реєстру виданих та отриманих податкових накладних у графі 5 Розділу ІІ обов’язково повинен зазначити «ЗП» та при заповненні Розшифровки повинен в графі 2 Розділу ІІ «Податковий кредит» вказати – індивідуальний податковий номер постачальника, щодо якого подано Заяву, а в гр. 3 вказати період, у якому податкова накладна мала бути виписана постачальником та за який подано заяву до декларації.

Чи має право фізична особа підприємець - платник ПДВ, що здійснює вантажні перевезення, на формування податкового кредиту з ПДВ при придбанні ПММ та отриманні послуг з ремонту вантажних автомобілів, якщо цей автомобіль оформлено на дану фізичну особу (без позначки СПД) або не є його власністю?

Загальний порядок формування податкового кредиту з ПДВ як для юридичних осіб, так і для фізичних осіб, зареєстрованих платниками ПДВ, регламентується ст. 198 Розділу V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

 Відповідно до п. 198.3 ст. 198 ПКУ податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг (у разі здійснення контрольованих операцій - не вище рівня звичайних цін, визначених відповідно до ст. 39 ПКУ) та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 ст. 193 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв’язку з придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.

Таким чином, до податкового кредиту фізичної особи – суб’єкта господарювання, платника ПДВ, який здійснює вантажні перевезення, можливе включення сум ПДВ, нарахованих (сплачених) у зв’язку з придбанням пально-мастильних матеріалів та отриманням послуг з ремонту вантажних автомобілів, за умови використання таких товарів і послуг в оподатковуваних операціях у межах їх господарської діяльності, наявності їх документального оформлення та підтвердження відповідних витрат та відображення їх в бухгалтерському та податковому обліку.

Чи потрібно здійснювати коригування податкових зобов’язань постачальником, якщо при отриманні покупцем товарів встановлено їх нестачу?

Згідно з п. 192.1 ст. 192 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-УІ зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ) якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню.

Правові наслідки порушення умови договору щодо кількості товару регламентовані ст. 670 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-ІУ (далі - ЦКУ). Відповідно до ч. 1 цієї статті, якщо продавець передав покупцеві меншу кількість товару, ніж це встановлено договором купівлі-продажу, покупець має право вимагати передання кількості товару, якої не вистачає, або відмовитися від переданого товару та його оплати, а якщо він оплачений, - вимагати повернення сплаченої за нього грошової суми.

При цьому на виконання ч. 1 ст. 688 ЦКУ покупець зобов’язаний повідомити продавця про порушення умов договору купівлі- продажу щодо кількості, асортименту, якості, комплектності, тари та (або) упаковки товару у строк, встановлений договором або актами цивільного законодавства, а якщо такий строк не встановлений, — в розумний строк після того, як порушення могло бути виявлене відповідно до характеру і призначення товару.

 У разі невиконання покупцем цього обов’язку продавець має право частково або в повному обсязі відмовитися від задоволення відповідних вимог покупця, якщо продавець доведе, що невиконання покупцем обов’язку повідомити продавця про порушення умов договору купівлі-продажу спричинило неможливість задоволення його вимог або спричинить для продавця витрати, що перевищують його витрати у разі своєчасного повідомлення про порушення умов договору.

Згідно з п. 18 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011 № 1379, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.11.2011 за № 1333/20071, у разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань відповідно до ст. 192 р. V ПКУ постачальник товарів/послуг виписує розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.

 Таким чином, якщо при отриманні покупцем товарів встановлено їх нестачу понад норми природного убутку та повідомлено про це постачальника, то постачальник таких товарів має скласти розрахунок коригування до відповідної податкової накладної та направити його покупцю, якщо визнає претензію покупця щодо такої нестачі та не прийме рішення про передання кількості товару, якої не вистачає. На підставі підписаного обома сторонами розрахунку коригування постачальник товарів має право відкоригувати податкові зобов’язання,а покупець - податковий кредит.

Який порядок відображення в податковій накладній сум податків та зборів, які не включаються до бази оподаткування ПДВ, але включаються до ціни товарів/послуг?

Згідно з п. 188.1 ст. 188 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості (у разі здійснення контрольованих операцій - не нижче звичайних цін, визначених відповідно до ст. 39 ПКУ) з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб’єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів), а також збору на обов’язкове державне пенсійне страхування на вартість послуг стільникового рухомого зв’язку).

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 01.11.2011р. № 1379, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.11.2011 за № 1333/20071, у податкової накладної передбачено зазначати базу оподаткування, суму ПДВ та загальну суму з ПДВ, що підлягає сплаті за такою податковою накладною.

Таким чином, суми податків, зборів, що включаються до ціни поставлених товарів/послуг, але не включаються до бази оподаткування ПДВ таких товарів/послуг, в податковій накладній не зазначаються, а тому в Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних, форма якого затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.12.2012 № 1340, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 01.02.2013р. за № 201/22733, не відображаються 

Право банку на податковий кредит у разі отримання заставного майна у власність

У разі отримання заставного майна у власність від суб’єктів підприємницької діяльності (юридичних чи фізичних осіб), які є зареєстрованими платниками податку на додану вартість, банк має можливість сформувати податковий кредит за такою операцією на підставі отриманої від платника податку податкової накладної.

У разі отримання заставного майна у власність від фізичних осіб або суб’єктів підприємницької діяльності (юридичних чи фізичних осіб), які не є зареєстрованими платниками податку на додану вартість, банк не має підстав для формування податкового кредиту по таких операціях.

Детально про ці та інші питання щодо особливостей оподаткування ПДВ з постачання банками заставного майна дізнайтеся в Узагальнюючій податковій консультації щодо особливостей оподаткування податком на додану вартість з постачання банками заставного майна, затвердженої наказом Міністерства доходів і зборів України від 22.11.2013  № 700. 

Готівкові розрахунки з підприємцями

Яка гранична сума розрахунків готівкою фізичної особи з підприємством (підприємцем) протягом одного дня за товари (роботи, послуги)?

Відповідно до п. 2.3 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15 грудня 2004 року № 637 підприємства (підприємці) мають право здійснювати розрахунки готівкою між собою та/або з фізичними особами протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами в межах граничних сум розрахунків готівкою, установлених відповідною постановою Правління Національного банку України. Платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів без відкриття рахунку, шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку для подальшого їх перерахування на поточні рахунки. Кількість підприємств (підприємців) та фізичних осіб, з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежується.

Обмеження, установлене в абзаці першому цього пункту, стосується також розрахунків під час оплати за товари, що придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівкових коштів, одержаних за допомогою електронного платіжного засобу.

Пунктом 1 Постанови Правління Національного банку України від 06 червня 2013 року № 210 «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою» встановлено граничну суму розрахунків готівкою фізичної особи з підприємством (підприємцем) протягом одного дня за товари (роботи, послуги) у розмірі 150000 (ста п’ятдесяти тисяч) гривень.

На які види готівкових розрахунків не поширюється обмеження щодо граничних сум готівкових розрахунків?

Відповідно до п. 2.3 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15 грудня 2004 року № 637 підприємства (підприємці) мають право здійснювати розрахунки готівкою між собою та/або з фізичними особами протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами в межах граничних сум розрахунків готівкою, установлених відповідною постановою Правління Національного банку України. Платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів без відкриття рахунку, шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку для подальшого їх перерахування на поточні рахунки. Кількість підприємств (підприємців) та фізичних осіб, з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежується.

Обмеження, установлене в абзаці першому цього пункту, стосується також розрахунків під час оплати за товари, що придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівкових коштів, одержаних за допомогою електронного платіжного засобу.

Обмеження не поширюються на:

1)       розрахунки підприємств (підприємців) з бюджетами та державними цільовими фондами;

2)       добровільні пожертвування та благодійну допомогу;

3) використання коштів, виданих на відрядження.

Чи дозволяється здійснювати розрахунки за товари, вартість (ціна) яких перевищує 150 тис. грн. готівкою протягом кількох днів частками, які не перевищують обмеження розрахунків фізичної особи між собою або фізичної особи з суб’єктом господарювання?

Відповідно до п. 2.3 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15 грудня 2004 року № 637 (далі – Положення № 637) підприємства (підприємці) мають право здійснювати розрахунки готівкою між собою та/або з фізичними особами протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами в межах граничних сум розрахунків готівкою, установлених відповідною постановою Правління Національного банку України. Платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів без відкриття рахунку, шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку для подальшого їх перерахування на поточні рахунки. Кількість підприємств (підприємців) та фізичних осіб, з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежується.

Обмеження, установлене в абзаці першому цього пункту, стосується також розрахунків під час оплати за товари, що придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівкових коштів, одержаних за допомогою електронного платіжного засобу.

Пунктом 1 Постанови Правління Національного банку України від 06 червня 2013 року № 210 «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою» встановлено граничну суму розрахунків готівкою:

фізичної особи з підприємством (підприємцем) протягом одного дня за товари (роботи, послуги) у розмірі 150000 (ста п’ятдесяти тисяч) гривень;

фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі 150000 (ста п’ятдесяти тисяч) гривень.

Таким чином, в разі проведення розрахунків протягом кількох днів (відповідно умов визначених у договорі між продавцем та покупцем) обмеження сум розрахунків 150000

гривень стосується кожного окремого дня проведення розрахунків.

В яких випадках та на яких підставах здійснюється скасування реєстрації РРО?

Відповідно до п. 1 глави 4 розділу II Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 28.08.2013 № 417 (далі – Порядок) реєстрація реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО) діє до дати скасування реєстрації РРО, яке відбувається у випадках, якщо:

1) суб’єктом господарювання подано заяву про скасування реєстрації РРО за формою №4-РРО (додаток 4) (далі - заява про скасування реєстрації);

2) вичерпано строк служби РРО, визначений у паспорті (формулярі) РРО;

3) закінчилися визначені законодавством строки експлуатації РРО;

4) РРО застосовується не за сферою застосування, визначеною Державним реєстром РРО;

5) виявлено невідповідність модифікації, конструкції та/або версії внутрішнього програмного забезпечення РРО, включених до Державного реєстру РРО;

6) установчі документи суб’єкта господарювання згідно із судовим рішенням визнано недійсними;

7) наявне судове рішення про ліквідацію суб’єкта господарювання - банкрута;

8) наявне судове рішення щодо припинення суб’єкта господарювання, що не пов’язане з банкрутством;

9) суб’єкт господарювання - фізична особа - підприємець померла, а також у разі оголошення такої особи померлою, визнання недієздатною або безвісно відсутньою, обмеження її цивільної дієздатності;

10) в органах доходів і зборів наявні відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо державної реєстрації припинення суб’єкта господарювання;

11) викрадено РРО;

12) змінено власника РРО.

Згідно з п. 2 глави 4 розділу II Порядок скасування реєстрації РРО на підставах, визначених у підпунктах 1, 11 та 12 пункту 1 цієї глави, здійснюється за заявою суб’єкта господарювання, на підставах, визначених у підпунктах 2 - 10 пункту 1 цієї глави, може здійснюватися за заявою суб’єкта господарювання або примусово за рішенням органу доходів і зборів за місцем реєстрації РРО.

Рішення про скасування реєстрації РРО оформляється за формою N 5-РРО (додаток 5).

Слідчо-оперативні підрозділи Міністерства доходів і зборів утричі скоротили безпосередні контакти з бізнесом

Діяльність слідчо-оперативних підрозділів Міндоходів орієнтована на роботу з базами даних і аналітично-інформаційними системами без фактичного втручання у господарську діяльність підприємців. Про це заявив начальник Головного слідчого управління фінансових розслідувань Міндоходів Анатолій Яковинець під час Всеукраїнської науково-практичної конференції, яка нещодавно відбулася у Харкові у Національному університеті «Юридична академія імені Ярослава Мудрого».

За словами керівника Головного слідчого управління фінансових розслідувань, у кримінальних провадженнях, які розслідуються слідчими органів доходів і зборів, під вартою не утримується жодна особа. За підозрою у вчинені злочину затримано у 12 разів менше осіб, ніж минулого року, при цьому всі затримані звільненні слідчими-суддями у зв’язку із внесення застави, загальний розмір якої у 6 разів перевищує їх розмір, внесений за аналогічний період минулого року.

Збільшилась ефективність діяльності слідчих підрозділів Міндоходів. І хоча до суду за підсумками року планується направити таку ж кількість проваджень як і за минулий чи позаминулий роки, ефективне застосування стимулюючих норм про звільнення особи від кримінальної відповідальності при повному відшкодуванні завданих державному бюджету збитків, дозволило у 1,5 раза збільшити добровільне відшкодування збитків у провадженнях про ухилення від сплати податків та майже на 20 відсотків збільшити відшкодування збитків по всіх направлених до суду кримінальних провадженнях

На українсько-польському кордоні відкрито новий митний пост

На українсько–польському державному кордоні, 2 грудня, відбулося урочисте відкриття нового пункту пропуску «Грушів – Будомєж». На ньому вже розпочав роботу митний пост «Грушів» Львівської митниці Міністерства доходів і зборів України.

Митний пост обслуговуватимуть 79 фахівців Міністерства, які здійснюватимуть митні процедури та забезпечуватимуть митний контроль на 17 смугах руху. На поточний момент на пункті пропуску вже функціонує 6 основних смуг руху (по 3 у кожному напрямі) та 2 додаткові смуги руху (для контролю автобусів). Пропускна спроможність пункту пропуску на добу становитиме близько 3 000 автомобілів та 8 000 осіб. 

Новий пункт пропуску «Грушів – Будомєж» відповідає усім світовим вимогам, оснащений сучасною комп`ютерною та оргтехнікою, засобами зв`язку та технічними засобами митного контролю.

У цілому, відповідно до передбаченої стратегією розвитку Міністерства доходів і зборів програми розбудови митної інфраструктури, протягом 2013 року проводиться реконструкція 15 митних пунктів пропуску на кордоні України та ЄС. У межах розвитку митного та транскордонного співробітництва з європейськими колегами також розглядається питання про початок спільного митного контролю на кордонах України та ЄС.

Строк зберігання товарів під митним контролем – 3 місяці

Загальний строк тимчасового зберігання товарів під митним контролем становить 90 календарних днів.  Водночас , товари, які швидко псуються або мають обмежений строк зберігання, можуть перебувати на тимчасовому зберіганні під митним контролем у межах строку збереження їх якостей, які дають можливість використовувати такі товари за призначенням, але не більше 90 календарних днів.

Строк тимчасового зберігання товарів може бути продовжений, однак не більше ніж на 30 днів. Для цього  власник або уповноважена ним особа подає до  органу доходів і зборів, за дозволом якого товари були розміщені на складі, відповідну заяву.

Якщо особа, яка зберігає товари на складі тимчасового зберігання відкритого типу або митному складі відкритого типу, не є утримувачем цього складу, її заява про продовження строку тимчасового зберігання зазначених товарів попередньо погоджується з утримувачем складу.

У разі відмови у продовженні строку тимчасового зберігання орган доходів і зборів повідомляє письмово або в електронній формі власника товару або уповноважену ним особу про причини і підстави такої відмови.

До закінчення строків зберігання товари, що перебувають на тимчасовому зберіганні під митним контролем, повинні бути:

1.) задекларовані власником або уповноваженою ним особою до відповідного митного режиму; або

2.) передані власником або уповноваженою ним особою, утримувачем складу тимчасового зберігання, митного складу, організацією – отримувачем гуманітарної допомоги відповідному органу дохоів і зборів для зберігання та/або розпорядження відповідно до Митного кодексу; або

3.) відправлені під митним контролем до інших органів доходів і зборів для їх подальшого митного оформлення; або

4.) вивезені за межі митної території України.

Строки тимчасового зберігання товарів під митним контролем встановлено ст. 204 Митного кодексу України.

Для вболівальників Чемпіонату світу з хокею буде спрощено митний контроль

Для учасників та вболівальників Чемпіонату світу з хокею з шайбою-2014, який проходитиме у травні в Мінську, будуть спрощені митні процедури. Про це домовилися під час двосторонньої зустрічі Перший заступник Міністра доходів і зборів України Степан Дериволков та Голова Державного митного комітету Республіки Білорусь Олександр Шпилевський.

„Україна вже має досвід з проведення престижних міжнародних змагань. Ми передали нашим білоруським колегам всі матеріали про заходи та спільні дії митних органів України та Польщі, проведені у рамках ЄВРО - 2012. Впевнений, що наші напрацювання допоможуть в організації і Чемпіонату світу з хокею ”, – зазначив Степан Дериволков.

За його словами, Міндоходів також надаватиме інформацію білоруській стороні про організовані групи вболівальників та здійснюватиме їх першочерговий пропуск на українсько-білоруському кордоні.

Крім того, зі свого боку Міністерством запропоновано визначити перелік пунктів пропуску, в яких виокремити смуги руху, позначені емблемою та абревіатурами Чемпіонату, для переміщення окремих категорій осіб. На цих смугах проводити спільний контроль митними та прикордонними органами України та Білорусі за принципом однієї зупинки на українській або білоруській стороні пункту пропуску. Такі заходи, впевнені у Міністерстві, сприятимуть створенню комфортних умов для перетину кордону на час проведення Чемпіонату.

Учасники зустрічі також обговорили питання щодо стану реалізації проекту ПРИНЕКС, впровадження якого розпочато у березні поточного року. Згідно з проектом, сторони здійснюватимуть попередній обмін інформацією про товари та транспортні засоби, які перетинають митні кордони України та Білорусі. Впровадження цього проекту підвищить ефективність митних процедур та скортить час на перетин українсько-білоруського кордону, а також зменшить кількість незаконного переміщення товарів.

Щомісяця 4 тис. іноземців стають платниками податків в Україні

Протягом поточного року до Державного реєстру фізичних осіб-платників податків додалося 536,9 тис. громадян, в тому числі майже 42 тис. іноземців.

Кількість іноземних громадян, які отримують доходи в Україні, щомісяця зростає, як мінімум, на 4 тис. осіб. Наприклад, у жовтні для отримання реєстраційних номерів до органів доходів і зборів звернулося близько 4,7 тис. таких осіб.

Загалом в Державному реєстрі станом на 1 листопада нараховувалося більш ніж 547,5 тис. іноземців – майже на 10% більше від минулорічного показника.

Таку динаміку аналітики Міндоходів вважають результатом спрощення процедури реєстрації платників та розвитку податкового сервісу. Нагадаємо, сьогодні подати заяву на реєстрацію платником податків можна в будь-яку інспекцію незалежно від місця перебування чи тимчасової реєстрації. Скорочено терміни реєстрації, видачі облікових карток та довідок про зміну реєстраційного номеру з 10 до 5 днів тощо.

Загальна ж кількість зареєстрованих платників у ДРФО складає 44,5 млн. осіб.

Отримати облікову картку платника податків іноземні громадяни та особи без громадянства можуть у Головних управліннях Міндоходів в регіонах. Громадянам України для отримання реєстраційного номеру потрібно звертатися до підрозділів Міндоходів за місцем проживання або отримання доходів.

Міндоходів продовжує впроваджувати євростандарти у податкову і митну політику

Уряд України не змінює стратегічного курсу на євроінтеграцію, але має бути створений надійний економічний фундамент, який дозволить українському бізнесу і громадянам максимально комфортно та без втрат адаптуватися до Зони вільної торгівлі з ЄС. Про це 28 листопада, під час засідання Громадської ради при Міністерстві доходів і зборів України заявив Міністр Олександр Клименко.

 «Сьогодні, коли погляди усіх українців спрямовані на Вільнюс, хочу ще раз запевнити і бізнес, і громадськість: європейська інтеграція та поглиблене співробітництво з європейськими партнерами за різними напрямками залишаються пріоритетами українського уряду. Але результатом торгівельно-економічного зближення з ЄС для України мають стати не втрати, а максимальні вигоди. Тому Уряд використає паузу, що виникла, для того, щоб і надалі вдосконалювати українське законодавство відповідно до європейських принципів. Ми продовжимо впроваджувати  в економіку технічні регламенти та норми Євросоюзу, щоб вітчизняна економіка мала якнайбільше конкурентних переваг», - підкреслив Міністр.

Продовжуючи системну роботу щодо впровадження європейських стандартів у податкову і митну політику, Міністерство доходів і зборів винесло на обговорення з громадськістю питання  створення та взаємного визнання із країнами Євросоюзу інституту уповноваженого економічного оператора (УЕО). Передбачається, що для товарів і транспортних засобів підприємств, які отримають  відповідні сертифікати, митний контроль буде здійснюватися в першочерговому порядку, а рівень ризику їх товарів у автоматизованій системі аналізу ризиків знижується.

Міндоходів вже розробило проект змін до Митного кодексу України, в якому відповідно до стандартів ЄС уточнюються критерії надання статусу УЕО і процедури митних спрощень, які зможуть використовувати підприємства з цим статусом.

Для того, щоб національні виробники отримали відповідні переваги на європейських ринках, Міністерством доходів і зборів  вживаються заходи у напрямі  укладання угод про взаємне визнання національних сертифікатів УЕО з країнами ЄС.

Як підкреслив Міністр Клименко, принциповою позицією Міністерства є те,  щоб визнання сертифікатів УЕО між Україною та країнами ЄС відбувалося у двосторонньому порядку.

Нагадаємо, раніше представники Європейської Комісії пропонували країнам  Східного партнерства розглянути можливість визнання в односторонньому порядку УЕО країн ЄС. На думку фахівців Міністерства,  це може  привести до витіснення з ринку перевезень національних перевізників іноземними і сприятиме збільшенню випадків незаконного переміщення товарів через митний кордон України, оскільки митниці України будуть вимушені зменшити обсяги митного контролю відносно товарів і транспортних засобів перевізників країн ЄС.

До уваги платників податків та розробників програмного забезпечення!

Відповідно до вимог наказу Міністерства доходів і зборів України від 09.10.2013 № 561 «Про внесення змін до формату (стандарту) електронного документа звітності платників» з 01 листопада 2013 року було запроваджено пакетне приймання звітності в електронному вигляді паралельно з існуючою технологією, про що учасників Меморандуму щодо поліпшення процесу подання звітності, впровадження електронних сервісів та розвитку електронного документообігу було проінформовано 14 жовтня 2013 року:

http://minrd.gov.ua/elektronna-zvitnist/platnikam-podatkiv-pro/normativne-zabezpechennya/61833.html

Доопрацьоване відповідним чином безкоштовне програмне забезпечення по формуванню та подачі платниками податків податкової звітності, податкових накладних та реєстру податкових накладних в електронному вигляді станом на 25.11.2013 (версія 1.30.27) розміщено в розділі «Платникам податків про електронну звітність» - «Програмне забезпечення».

Повідомляємо, що з 27.11.2013 приймання звітності в електронному вигляді буде здійснюватись тільки за зміненими форматами відповідно до вимог наказу Міністерства доходів і зборів України від 09.10.2013 № 561 «Про внесення змін до формату (стандарту) електронного документа звітності платників».

Особливості сплати авансових внесків платниками податку на прибуток

Якщо підприємство одночасно провадить діяльність, що звільнена від оподаткування податком на прибуток, та діяльність, яка оподатковується у загальному порядку, то отриманий від пільгових операцій дохід враховується при визначенні критерію – 10 мільйонів гривень.

Про це зазначається в Узагальнюючій податковій консультації з окремих питань щодо сплати щомісячних авансових внесків з податку на прибуток, затвердженій наказом Міндоходів України від 22 листопада 2013 року № 698.

Крім того, в цій податковій консультації висвітлюються особливості сплати підприємствами щомісячних авансових внесків з податку на прибуток при зміні системи оподаткування, здійсненні патентованої, страхової діяльності та ліквідації підприємства, а також вплив результатів перевірок на сплату авансових внесків.

Договори з відступлення права вимоги мають відповідати Цивільному кодексу

Для операцій з відступлення права вимоги (у тому числі за договорами факторингу) банківськими установами при здійсненні продажу проблемних активів іншим фінустановам застосовується порядок оподаткування податком на прибуток. Такий порядок визначений п. 153.5 ст. 153 Податкового кодексу, якщо умови договорів з відступлення права вимоги (факторингу) відповідають вимогам Цивільного кодексу.

Більш детально про це та інші питання щодо оподаткування операцій з переуступки права вимоги (факторингу) роз’яснено вУзагальнюючій податковій консультації щодо оподаткування податком на прибуток операцій з відступлення права вимоги (факторингу), затвердженій наказом Міністерства доходів і зборів України від 22.11.2013 №697 

Как ФЛП, перешедшим с упрощенной системы налогообложения на общую, уплачивать единый взнос?

Министерство доходов и сборов в письме от 25 ноября 2013 года разъясняет порядок уплаты единого взноса физлицами-предпринимателями, которые в течение года перешли с упрощенной системы налогообложения на общую.

Плательщики могут платить единый взнос в виде авансового платежа в самостоятельно определенном размере до 20 числа каждого месяца текущего квартала. При этом суммы единого взноса, уплаченные в виде авансовых платежей, учитываются плательщиком при окончательном расчете, который осуществляется им за календарный квартал до 20 числа месяца, следующего за кварталом, за который уплачивается единый взнос.

Физлица-предприниматели, избравшие общую систему налогообложения, платят за себя единый взнос в течение года до:

- 15 марта;

- 15 мая;

- 15 августа;

- 15 ноября

в виде авансовых платежей в размере 25 % годовой суммы единого взноса, исчисленной от суммы, определенной налоговыми органами для уплаты авансовых сумм налога на доходы физлиц-субъектов предпринимательской деятельности. При этом суммы единого взноса, уплаченные в виде авансовых платежей, учитываются плательщиком при окончательном расчете, который осуществляется им за календарный год до 10 февраля следующего года на основании данных годовой налоговой декларации, и не могут быть меньше размера минимального страхового взноса за месяц, в котором получен доход (прибыль).

Физлица-предприниматели, которые перешли с упрощенной системы налогообложения на общую, подают налоговую декларацию по результатам отчетного квартала, в котором произошел переход на общую систему налогообложения.

Учитывая вышеизложенное, физлица-предприниматели, которые перешли в течение текущего отчетного года с упрощенной системы налогообложения на общую, начисляют и уплачивают суммы единого взноса в виде авансовых платежей на основании квартальной декларации, подаваемой ими после окончания квартала, в котором произошел переход.

Ньюансы нового порядка учета доходов и расходов предпринимателями

Министерство доходов и сборов обращает внимание на некоторые особенности порядка ведения новой Книги учета доходов и расходов физлицами-предпринимателями на общей системе, утвержденной приказом № 481.

Так, в новых правилах отсутствуют требования о проведении инвентаризации остатков товаров на начало и конец года и ведения Книги наемными лицами, состоящими в трудовых отношениях с предпринимателями.

Также предусмотрена возможность ведения Книги в электронном виде. Программное обеспечение для этого будет реализовано в электронном сервисе «Электронный кабинет налогоплательщика» в режиме «Ведение книг учета доходов и расходов и книги учета доходов в электронном виде и формирование соответствующей налоговой декларации», который находится на стадии разработки и тестирования.

Старая Книга № 1025 утратила силу, а новая Книга № 481 применяется с 18 октября 2013 года. Однако для облегчения процедуры заполнения декларации за 2013 год налоговики рекомендуют самозанятым лицам, осуществлявшим в течение отчетного года учет доходов и расходов в Книге № 1025, продолжить ее ведение до окончания текущего года (письмо от 18.11.2013 г. № 24469/7/99-99-17-02-02-17).

При переходе на спецрежим по НДС налоговый кредит инвентаризируется

Министерство доходов и сборов напоминает, что после регистрации в качестве субъекта специального режима обложения НДС предприятие должно представлять декларации по НДС с пометками 0110 и 0121.

При этом суммы налога, которые были начислены (уплачены) при приобретении товаров (услуг) в предыдущих отчетных периодах и включены в состав налогового кредита таких предыдущих отчетных периодов, на дату перехода на специальный режим налогообложения остаются неиспользованными, должны быть распределены на используемые в сельскохозяйственном производстве (на которую распространяется специальный режим налогообложения) и используемые в иной деятельности плательщика.

Распределение должно быть отражено в отчетности путем переноса части налогового кредита из общей декларации по НДС с пометкой 0110 (указывается с минусом в строке 16.2) в декларацию по НДС с пометкой 0121 (указывается с плюсом в строке 16.2) (письмо от 26.04.2013 г. № 1585/6/99-99-19-04-02-15-22).

Министерство доходов и сборов разъясняет порядок уплаты ЕСВ предпринимателями

Министерство доходов и сборов отмечает, что физлица-предприниматели на упрощенной системе налогообложения:

– обязаны уплачивать ЕСВ, начисленный за календарный квартал, до 20 числа месяца, следующего за отчетным кварталом;

– могут уплачивать ЕСВ ежемесячно до 20 числа в виде авансового платежа произвольного размера. Авансы учитываются при окончательном расчете за отчетный квартал до 20 числа месяца, следующего за таким кварталом.

Физлица-предприниматели на общей системе налогообложения уплачивают за себя ЕСВ четыре раза в год (до 15 марта, 15 мая, 15 августа и 15 ноября) в виде авансовых платежей по 25 % годовой суммы, исчисленной исходя из дохода, облагаемого НДФЛ. Авансы учитываются при окончательном годовом расчете, который осуществляется до 10 февраля следующего года на основании данных годовой налоговой декларации, и не могут быть меньше минимального размера страхового взноса за месяц, в котором получен доход (прибыль).

Физлица-предприниматели, которые в течение текущего отчетного года перешли с упрощенной системы налогообложения на общую, начисляют и уплачивают ЕСВ в виде авансовых платежей на основании квартальной декларации, подаваемой ими после окончания квартала, в котором состоялся переход (разъяснение от 25.11.2013 г.).

Відображення в бухгалтерському обліку окремих операцій з обліку облігацій.

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 13 "Фінансові інструменти", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 30.11.2001 N 559 (далі - П(С)БО 13), фінансовий інструмент - це контракт, який одночасно приводить до виникнення (збільшення) фінансового активу в одного підприємства і фінансового зобов'язання або інструмента власного капіталу в іншого. Фінансовий актив або фінансове зобов'язання відображається у балансі, якщо підприємство є стороною - укладачем угоди щодо фінансового інструмента.

Фінансові інструменти первісно оцінюють та відображають за їх фактичною собівартістю, яка складається із справедливої вартості активів, зобов'язань або інструментів власного капіталу, наданих або отриманих в обмін на відповідний фінансовий інструмент, і витрат, які безпосередньо пов'язані з придбанням або вибуттям фінансового інструмента (комісійні, обов'язкові збори та платежі при передачі цінних паперів тощо).

Відповідно до пункту 31 П(С)БО 13 на кожну наступну після визнання дату балансу фінансові зобов'язання оцінюються за амортизованою собівартістю, крім фінансових зобов'язань, призначених для перепродажу.

Згідно із пунктом 5 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 "Витрати", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.99 N 318, витрати відображаються в бухгалтерському обліку одночасно зі зменшенням активів або збільшенням зобов'язань.

Сума амортизації дисконту емітованих облігацій нараховується одночасно з нарахуванням відсотка, що підлягає сплаті відповідно до умов випуску облігацій, та відображається у складі інших фінансових витрат з одночасним збільшенням балансової вартості відповідних зобов'язань.

При нарахуванні амортизації на суму дисконту враховуються умови випуску облігацій та строк їх погашення.

Действует новый порядок заполнения налоговых платежек

Министерство доходов и сборов напоминает о вступлении в силу с 26 ноября 2013 года нового порядка заполнения документов на перевод в случае уплаты (взыскания) налогов, сборов, таможенных платежей, единого взноса, осуществления бюджетного возмещения НДС, возврата ошибочно или излишне зачисленных средств (приказ от 22.10.2013 г. № 609).

С указанной даты все поля реквизита «Назначение платежа» расчетного документа плательщикам необходимо заполнять в соответствии с новым порядком. Уплата по каждому виду платежа и по каждому коду должна оформляться отдельным документом.

Борьба со стихийной торговлей

Министерство доходов и сборов в ходе рассмотрения обращения относительно регулирования стихийной торговой деятельности сообщило следующее.

КУоАП предусмотрена административная ответственность за:

– торговлю в городах с рук на улицах, площадях, во дворах, подъездах, скверах и в других неустановленных местах – штраф от одного до семи необлагаемых минимумов доходов граждан с конфискацией предметов торговли или без таковой;

– торговлю с рук в неустановленных местах промышленными товарами – штраф от 6 до 15 необлагаемых минимумов доходов граждан с конфискацией предметов торговли.

Министерством в пределах полномочий принимаются меры по контролю за соблюдением требований законодательства субъектами хозяйствования, в том числе в сфере наличного обращения. При этом проверки проводятся исключительно на основаниях и в порядке, предусмотренных Кодексом.

Также налоговики постоянно работают над методологическим совершенствованием требований законодательства в целях установления эффективных методов противодействия незаконной торговле (письмо от 27.09.2013 г. № 12060/6/99-99-22-01-03-15/1182).

 

ГУ Міндоходів у Запорізькій області  



 

 

  

Календарь
Пн Вт Ср Чт Пн Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30