За переоборудованный автомобиль декларация по акцизному налогу не подается
| просмотров: 7171

За переоборудованный автомобиль декларация по акцизному налогу не подается

Миндоходов разъясняет, что для уплаты акцизного налога с переоборудованных транспортных средств установлен особый порядок.

Плательщиком акцизного налога в данном случае является владелец ввезенных на таможенную территорию Украины транспортных средств, которые переоборудуются в легковые автомобили.

Объект налогообложения – непосредственно операции по переоборудованию ввезенного автомобиля в подакцизный легковой автомобиль.

Дата возникновения налоговых обязательств – дата выдачи документа о соответствии переоборудованного автомобиля требованиям безопасности дорожного движения. В этом случае акцизный налог уплачивается владельцем такого транспортного средства не позднее даты представления документов в орган внутренних дел Украины для регистрации или перерегистрации такого транспортного средства.

Миндоходов отмечает, что поскольку при переоборудовании ввезенного транспортного средства в подакцизный легковой автомобиль плательщики акцизного налога не являются производителями таких транспортных средств, то, соответственно, они не подают декларацию по акцизному налогу.

Так как переоборудование транспортного средства происходит на таможенной территории Украины, то и налог с товаров (продукции), на которые установлены ставки налога в иностранной валюте, уплачивается в национальной валюте. Сумму рассчитывают по официальному курсу Нацбанка, действующему на первый день квартала, в котором осуществляется переоборудование товара (продукции), и он остается неизменным в течение квартала.

Налог уплачивается владельцем переоборудованного транспортного средства на счета Госказначейства не позднее даты представления документов в орган внутренних дел Украины для регистрации или перерегистрации такого транспортного средства.

При заполнении документов на перевод налогов, в расчетном документе в поле «Назначение платежа» указывается «акцизный налог за переоборудованное транспортное средство» .

 

При подаче ЗВР-1 на бумажных носителях необходимо уведомить органы Министерства доходов и сборов.

Субъекты хозяйствования, которым разрешено проводить расчетные операции без применения РРО с использованием расчетных книжек и КУРО, обязаны представлять в органы доходов и сборов соответствующую отчетность не позднее 15 числа следующего за отчетным месяца по форме № ЗВР-1.

Если после подключения РРО к системе хранения и сбора данных Миндоходов контрольно-отчетная информация об использовании РРО передается в контролирующие органы в электронной форме, в дальнейшем представлять отчет в бумажной форме не требуется.

В случае представления отчетности на бумажных носителях о применении РРО, который уже персонализирован в системе, субъекту хозяйствования необходимо письменно уведомить об этом соответствующий орган Миндоходов в целях дальнейшего занесения в базы данных корректной информации о выручке РРО и во избежание дублирования информации .

 

О налогообложении иностранных доходов

В соответствии с пп. 14.1.55 п. 14.1 ст. 14 Налогового кодекса доход, полученный из источников за пределами Украины, - это любой доход, полученный резидентами, в том числе от любых видов их деятельности за пределами таможенной территории Украины, включая, в частности, дивиденды, доход от отчуждения инвестиционных активов, в том числе корпоративных прав, ценных бумаг и т.п.

Согласно п. 163.1 ст. 163 НК объектом налогообложения резидента являются иностранные доходы - доходы (прибыль), полученные из источников за пределами Украины. Общий годовой налогооблагаемый доход равен сумме, в частности, общих месячных налогооблагаемых доходов и иностранных доходов.

В соответствии с пп. 168.2.1 п. 168.2 НК налогоплательщик, получающий доходы от лица, не являющегося налоговым агентом, и иностранные доходы, обязан включить сумму таких доходов в общий годовой налогооблагаемый доход и подать до 1 мая налоговую декларацию по результатам отчетного налогового года, а также уплатить налог с таких доходов.

Кроме того, пп. 170.11.1 п. 170.1 ст. 170 НК установлено, что в случае если источник выплат любых налогооблагаемых доходов является иностранным, сумма такого дохода включается в общий годовой налогооблагаемый доход налогоплательщика - получателя, который обязан подать до 1 мая года, следующего за отчетным, годовую налоговую декларацию, и облагается налогом по ставкам, определенным в п. 167.1 ст. 167 НК: 15 и 17 %.

Согласно п. 164.4 ст. 164 НК при начислении доходов, полученных в виде валютных ценностей или других активов (стоимость которых выражена в иностранной валюте или международных расчетных единицах), такие доходы пересчитываются в гривны по валютному курсу Нацбанка, действующему на момент начисления (получения) таких доходов.

В случае если согласно норм международных договоров налогоплательщик может уменьшить сумму годового налогового обязательства на сумму налогов, уплаченных за границей, он определяет сумму такого уменьшения по указанным основаниям в годовой налоговой декларации. При этом лицом, ответственным за начисление, удержание и уплату (перечисление) в бюджет налога с иностранных доходов, является налогоплательщик.

 

Нюансы декларирования доходов неприбыльных учреждений

Общественные организации, которые подпадают под действие пп. «г» п. 157.1 НКУ и внесены в Реестр неприбыльных учреждений и организаций с признаком неприбыльности 0011, подают Налоговый отчет об использовании средств неприбыльных учреждений и организаций по итогам отчетного (налогового) года.

Если освобожденные от налогообложения доходы упомянутых общественных организаций, полученные в течение 2013 года, на конец первого квартала 2014 года превышают 25 % общих годовых доходов, такая неприбыльная организация не обязана уплачивать налог из суммы нераспределенной прибыли по итогам I квартала 2014 года  

 

Частина суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом включається до податкової знижки

Платник податку - резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року.

При сплаті процентів за іпотечним житловим кредитом в іноземній валюті сума платежів за такими процентами, здійснених в іноземній валюті, перераховується у гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діє на день сплати таких процентів.

Таке право виникає в разі якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.

Крім того, фізична особа – резидент має право включити до податкової знижки суми витрат, які пов’язані із сплатою видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним (п.166.3 ст.166 Податкового кодексу України).

Згідно із п. 175.4 ст. 175 ПКУ право на включення до податкової знижки суми, розрахованої відповідно до ст. 175, надається платнику податку за одним іпотечним кредитом протягом 10 послідовних календарних років починаючи з року, в якому:

об’єкт житлової іпотеки придбавається;

збудований об’єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податку та починає використовуватися як основне місце проживання.

У разі якщо іпотечний житловий кредит має строк погашення більше ніж 10 календарних років, право на включення частини суми процентів до податкової знижки за новим іпотечним житловим кредитом виникає у платника податку після повного погашення основної суми та процентів попереднього іпотечного житлового кредиту.

Якщо сума одержаного фізичною особою іпотечного житлового кредиту перевищує суму, витрачену на придбання (будівництво) предмета іпотеки, до складу витрат включається сума відсотків, сплачена за користування іпотечним кредитом у частині, витраченій за цільовим призначенням.

Порядок визначення суми процентів, сплачених платником податку за користування іпотечним житловим кредитом з метою нарахування податкової знижки регулюється ст. 175 ПКУ.

 

Подавайте декларацію про майновий стан і доходи в електронному вигляді

Нагадуємо, що платники податку на доходи фізичних осіб мають змогу подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до контролюючих органів в електронній формі у режимі реального часу, тобто он-лайн, через офіційний веб-портал Міністерства доходів і зборів України. Для цього платнику необхідно:

- Отримати електронний цифровий підпис. ЕЦП безкоштовно видається Акредитованим центром сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту Міндоходів;

- Завантажити із сайту АЦСК інсталяційний пакет програмного забезпечення «Програмний комплекс користувача ЦСК». Встановити програмне забезпечення на персональному компютері та виконати необхідні налаштування допоможе Інструкція користувача;

- Авторизуватися за допомогою особистого електронного ключа та розпочати роботу.

Слід додати, що на сьогодні на допомогу платнику на офіційному веб-порталі функціонує сервіс «Декларування он-лайн», який дає змогу заповнити річну податкову декларацію та зберегти результат у файлі як для друкування, так і надсилання до органів Міндоходів через Інтернет. Скористатися сервісом можна за електронною адресою: http://minrd.gov.ua/incomedecl.

Нагадуємо, платники податку на доходи фізичних осіб, які згідно з розділом ІV Податкового кодексу України зобов’язані подавати декларацію, подають її до 1 травня 2014 року. При цьому суму податкового зобов’язання, зазначену у такій декларації, фізична особа повинна самостійно сплатити до 1 серпня 2014 року.


Бажаєте отримати довідку про доходи за інший, ніж квартальний (річний) звітний період – подайте декларацію з позначкою «довідково»

Для отримання довідки про доходи за інший, ніж квартальний (річний) звітний період, фізичній особі – підприємцю – платнику єдиного податку необхідно подати декларацію з позначкою «довідково».

При цьому у полі «місяць» рядка 2 розділу І «Загальні відомості» декларації через тире проставляється арабськими цифрами порядковий номер першого та останнього місяця (включно), за який подається така декларація, а у полі «рік» арабськими цифрами зазначається рік.

Така декларація не є підставою для нарахування або сплати податкового зобов’язання.

Проте це не звільняє такого платника податку від обов’язку подання податкової декларації у строк, встановлений для квартального (річного) звітного періоду.

 

Завчасно повідомте орган доходів і зборів про відсутність скидів забруднюючих речовин

Платник екологічного податку, який не планує з початку звітного року здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів, повинен повідомити про це відповідний орган доходів і зборів за місцем розсташування джерел забруднення. Крім цього, такий платник складає  заяву у довільній формі про відсутність у нього у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку.

Оскільки базовий податковий (звітний) період щодо екологічного податку дорівнює календарному кварталу, граничним терміном подання повідомлення та складання заяви про відсутність у нього об’єкта обчислення екологічного податку є 12 травня 2014 року.

 

Громадянин, який одночасно з пенсією отримує заробітну плату, має право на податкову соціальну пільгу.

Громадянин, який одночасно з доходами у вигляді пенсії з Пенсійного фонду України отримує доходи у вигляді заробітної плати, має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги за умови дотримання вимог п.169.1 ст.169 Податкового кодексу України. При цьому заробітна плата платника податку, нарахована протягом звітного податкового місяця, не повинна перевищувати граничний розмір доходу, який дає право на отримання ПСП. У 2014 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить – 1710 грн.

Податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати).

Платник податку на доходи фізичних осіб подає роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування податкової соціальної пільги.

Водночас, згідно з пп.169.2.3 п.169.2 ст.169 ПКУ податкова соціальна пільга не може бути застосована до:

доходів платника податку, інших ніж заробітна плата;

заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету;

доходу самозайнятої особи від провадження підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.

 

Ошибки в расчете корректировки исправлять нельзя

В случае осуществления корректировки сумм налоговых обязательств поставщик товаров/услуг составляет расчет корректировки количественных и стоимостных показателей по форме согласно приложению 2 к налоговой накладной.

Налоговая накладная является расчетным документом, подтверждающим факт приобретения товаров (услуг), и основанием для начисления налогового кредита. В случае осуществления корректировки сумм НДС, расчет корректировки является неотъемлемой частью такой налоговой накладной и исправление ошибок в нем не допускается.

 

На підприємстві буде проводитись планова документальна податкова перевірка. В разі якщо перевіряючими буде виявлено помилки при заповненні декількох звітів за формою № 1ДФ, то який штраф буде застосовано за п. 119.2 ПКУ: щодо кожного звіту окремо чи всього 510 грн. незалежно від кількості звітів, в яких виявляться помилки?

Положеннями п. 119.2 ПКУ передбачено, що неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов'язань платника податку та/або до зміни платника податку, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 510 грн.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1020 грн.

Тобто вищенаведеною нормою визначено перелік можливих порушень, за які передбачено відповідальність у вигляді штрафу, а також визначено розмір штрафу.

Вважаємо, що зазначений розмір штрафу застосовується разово за всі порушення у заповнених звітах за формою № 1ДФ, виявлені протягом однієї податкової перевірки. Такий висновок напрошується, насамперед, через те, що в наведенному пункті Кодексуне зазначено про застосування штрафу в сумі 510 грн. за кожний випадок порушення, а тому цей штраф слід вважати встановленим за всі виявлені порушення під час перевірки.

В такому разі незалежно від кількості виявлених порушень при заповненніформи № 1ДФ, а також незалежно від кількості форм № 1ДФ, у яких такі порушення будуть виявлені, за наслідками однієї перевірки буде застосовано один штраф у розмірі 510 грн.

Щодо штрафу у розмірі 1020 грн., то він застосовується в разі якщо протягом року вже було застосовано штраф за таке саме порушення.

Для визначення повторності правопорушення застосовується Узагальнююча податкова консультація з окремих питань застосування штрафних санкцій за порушення норм Податкового кодексу України, затверджена наказом ДПСУ від 06.07.2012 р. № 592, де роз’яснено, що відлік 365 днів (для високосного року – 366 днів) починається з дати винесення органом державної податкової служби податкового повідомлення-рішення.

Отже, якщо протягом цього строку штраф за п. 119.2 ПКУ не застосовувався, то порушення в такому випадку не вважатиметься повторним.

 

Юридична особа з другого кварталу 2014 року переходить на спрощену систему оподаткування зі сплатою єдиного податку. Коли слід подавати декларацію з податку на прибуток та сплачувати податок: за наслідками першого кварталу чи всього року?

Положеннями п. 152.9 ПКУ для цілей податку на прибуток встановлено такі податкові періоди: календарні квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому базовим податковим (звітним) періодом є календарний квартал або календарний рік для платників податків, визначених у п. 57.1 ПКУ.

Відповідно до п. 297.1 ПКУ платники єдиного податку звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на прибуток підприємств.

З урахуванням цього, в разі переходу з другого кварталу 2014 року на спрощену систему оподаткування зі сплатою єдиного податку така юридична особа перестає бути платником податку на прибуток.

Оскільки фактично має місце припинення існування платника податку на прибуток, то за останній звітний період слід подати податкову декларацію. Таким звітним періодом є перший квартал 2014 року.

Тобто в наведеному випадку декларацію з податку на прибуток слід подати за перший квартал 2014 року, а не за наслідками всього року.

Згідно з пп. 49.18.2 ПКУ податкову декларацію з податку на прибуток за перший квартал 2014 року слід подати протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

В разі виникнення податку на прибуток до сплати, його слід перерахувати протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку, передбаченогоПКУ для подання податкової декларації (п. 57.1 ПКУ).

 

За яким кодом бюджетної класифікації сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки? 

Наказом Міністерства фінансів України від 14 січня 2011 року № 11 «Про бюджетну класифікацію» зі змінами і доповненнями затверджено наступну Класифікацію доходів бюджету по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки:

18010100 «Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений юридичними особами»;

18010200 «Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений фізичними особами».

 

Новая форма № 1ДФ начинает действовать с 1 апреля

1 апреля 2014 года вступает в силу приказ Миндоходов от 21.01.2014 г. № 49, которым утверждена новая форма Налогового расчета сумм дохода, начисленного (уплаченного) в пользу налогоплательщиков, и сумм удержанного с них налога (форма № 1ДФ), и Порядок ее заполнения.

Впервые отчитываться по новой форме № 1ДФ субъектам хозяйствования предстоит уже за І квартал 2014 года.

 

Який порядок нарахування фізичним особам - громадянам  належних до сплати суми земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності?

Порядок обчислення плати за землю визначено статтями 286, 288 Податкового кодексу України.

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру, орендної плати за земельну ділянку – договір оренди такої земельної ділянки.

Отже, нарахування громадянам сум земельного податку та орендної плати  за земельні ділянки державної та комунальної власності проводиться органами Міндоходів, які видають до 1 липня поточного року податкові повідомлення – рішення про внесення земельного податку або орендної плати за землю, а сплата зазначених у податкових повідомленнях – рішеннях сум здійснюється громадянами протягом 60 днів з дня їх вручення.

Водночас слід зауважити, що громадяни, які мають підстави для отримання пільг щодо сплати земельного податку, повинні подати до органів Міндоходів документи, що посвідчують їх право на пільгу.

 

Як юридична особа – власник нежитлового приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку сплачує земельний податок?

Ст. 270 ПКУ визначено, що об'єктами оподаткування є земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), що перебувають у власності.   

Згідно з п. 287.8 ст. 287 ПКУ власник нежитлового приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

Відповідно до п. 286.6 ст. 286 ПКУ за земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у спільній власності кількох юридичних або фізичних осіб, податок нараховується з урахуванням прибудинкової території кожному з таких осіб:

• у рівних частинах – якщо будівля перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділена в натурі, або одній з таких осіб-власників, визначеній за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;

• пропорційно належній частці кожної особи – якщо будівля перебуває у спільній частковій власності;

• пропорційно належній частці кожної особи – якщо будівля перебуває у спільній сумісній власності й поділена в натурі.

За земельну ділянку, на якій розташовано будівлю, що перебуває у користуванні кількох юридичних або фізичних осіб, податок нараховується кожному з них пропорційно тій частині площі будівлі, що знаходиться в їх користуванні, з урахуванням прибудинкової території.

Отже, власник нежитлового приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

 

Якщо змінилися данні про платника ПДВ

У разі зміни даних про платника ПДВ, які стосуються податкового номера та/або найменування (прізвища, імені та по батькові), та/або місцезнаходження (місця  проживання) платника ПДВ, такий платник ПДВ протягом 10 робочих днів, що настають за днем, коли відбулися такі зміни  подає до контролюючого органу, в якому

перебуває на обліку додаткову реєстраційну заяву з позначкою «Перереєстрація» .

Перереєстрація платника ПДВ здійснюється шляхом внесення відповідного запису до реєстру платників ПДВ.

У разі перереєстрації дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, а датою перереєстрації є останній день строку у 5 робочих днів від дня отримання додаткової реєстраційної  заяви з позначкою «Перереєстрація».

За бажанням та згідно із заявою платника ПДВ датою перереєстрації може бути встановлено день до закінчення строку у 5 робочих днів від дня отримання додаткової реєстраційної заяви з позначкою «Перереєстрація». При цьому дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, а датою перереєстрації є бажана дата перереєстрації платником ПДВ.

До дати перереєстрації платник ПДВ використовує попередні реквізити податкової реєстрації.

Якщо зміни у даних платника ПДВ стосуються найменування юридичної особи (і такі зміни не пов’язані з реорганізацією юридичної особи шляхом злиття, приєднання, поділу або перетворення), а також у разі зміни прізвища, імені, по батькові фізичної особи - підприємця при використанні попередніх реквізитів податкової реєстрації такий платник ПДВ зазначає одночасно нове та попереднє найменування (прізвище, ім’я, по батькові).

 

Фізичні особи надають декларацію за звітний 2013 рік  до 1 травня 2014 року

Фізична особа - платник податку подає декларацію за звітний податковий період в установлені Кодексом або законом строки до органу державної податкової служби за своєю податковою адресою (місцем проживання фізичної особи, за яким вона береться на облік як платник податку в органі державної податкової служби).

Податковим кодексом України встановлені   такі строки подання декларації:

фізичні особи – платники податку на доходи фізичних осіб надають декларацію за звітний податковий рік до 1 травня року, що настає за звітним;

фізичні особи, які здійснюють незалежну  професійну діяльність надають декларацію за звітний податковий рік до 1 травня року, що настає за звітним;

фізичні особи – підприємці, які здійснювали у звітному році підприємницьку діяльність за «загальною» системою оподаткування надають податкову декларацію про майновий стан і доходи  протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року;

фізичні особи, які бажають скористатися правом на нарахування податкової знижки  надають річну податкову декларацію включно по 31 грудня наступного за звітним податкового року.

 

Порядок визначення суми процентів, сплачених платником податку за користування іпотечним житловим кредитом з метою нарахування податкової знижки

Згідно з положеннями  статті 175 Податкового кодексу України  платник податку - резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року.

При сплаті процентів за іпотечним житловим кредитом в іноземній валюті сума платежів за такими процентами, здійснених в іноземній валюті, перераховується у гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діє на день сплати таких процентів.

Таке право виникає в разі якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.

У разі якщо будинок (квартира, кімната) купується за рахунок іпотечного житлового кредиту, частина суми процентів, що включається до податкової знижки платника податку - позичальника іпотечного житлового кредиту, дорівнює добутку суми процентів, фактично сплачених платником податку протягом звітного податкового року в рахунок його погашення, і коефіцієнта, що враховує мінімальну площу житла для визначення податкової знижки, розрахованого відповідно до пункту 175.3 цієї статті.

У разі якщо будинок (квартиру, кімнату) збудовано за рахунок іпотечного житлового кредиту, частина суми процентів, що включається до податкової знижки платника податку - позичальника іпотечного житлового кредиту, нарахована в перший рік погашення такого кредиту, може бути включена до податкової знижки за результатами звітного податкового року, в якому збудований об'єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податку та починає використовуватися як основне місце проживання, з послідовним перенесенням права на включення до податкової знижки наступних щорічних фактично сплачених платником податку сум процентів протягом передбаченого пунктом 175.4 цієї статті строку дії права на включення частини таких процентів до податкової знижки. При цьому загальний розмір частини суми процентів, дозволених для включення до податкової знижки, дорівнює добутку суми процентів, фактично сплачених платником податку - позичальником протягом відповідного звітного податкового року, що враховується в погашення, і коефіцієнта, що враховує мінімальну площу житла для визначення податкової знижки, розрахованого відповідно до пункту 175.3 цієї статті.

Коефіцієнт, що враховує мінімальну площу житла для визначення податкової знижки на суму процентів за іпотечним житловим кредитом, обчислюється за такою формулою:

К = МП / ФП,

де К - коефіцієнт;

МП - мінімальна загальна площа житла, що дорівнює 100 квадратним метрам;

ФП - фактична загальна площа житла, що будується (придбавається) платником податку за рахунок іпотечного кредиту.

У разі якщо цей коефіцієнт більший ніж одиниця, до податкової знижки включається сума фактично сплачених процентів за іпотечним кредитом без застосування такого коефіцієнта.

Право на включення до податкової знижки суми, розрахованої згідно з цією статтею, надається платнику податку за одним іпотечним кредитом протягом 10 послідовних календарних років починаючи з року, в якому:

об'єкт житлової іпотеки придбавається;

збудований об'єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податку та починає використовуватися як основне місце проживання.

У разі якщо іпотечний житловий кредит має строк погашення більше ніж 10 календарних років, право на включення частини суми процентів до податкової знижки за новим іпотечним житловим кредитом виникає у платника податку після повного погашення основної суми та процентів попереднього іпотечного житлового кредиту.

Платник податку може відновити право на включення частини суми процентів, фактично сплачених за новим іпотечним житловим кредитом, до податкової знижки без дотримання зазначених у цій статті строків у разі:

а) примусового продажу або конфіскації об'єкта іпотеки у випадках, передбачених законом;

б) ліквідації об'єкта житлової іпотеки за рішенням місцевого органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування у випадках, передбачених законом;

в) зруйнування об'єкта житлової іпотеки або визнання його непридатним для використання з причин непереборної сили (форс-мажорних обставин);

г) продажу об'єкта іпотеки у зв'язку з неплатоспроможністю (банкрутством) платника податку відповідно до закону.

У разі якщо сума одержаного фізичною особою іпотечного житлового кредиту перевищує суму, витрачену на придбання (будівництво) предмета іпотеки, до складу витрат включається сума відсотків, сплачена за користування іпотечним кредитом у частині, витраченій за цільовим призначенням.

 

Які послуги надає Акредитований центр сертифікації ключів інформаційно – довідковий департамент?

Акредитований центр сертифікації ключів Інформаційно – довідкового департаменту надає наступні послуги електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП):

реєстрація заявників;

надання у користування надійних засобів ЕЦП;

допомога при генерації відкритих та особистих ключів;

обслуговування посилених сертифікатів ключів заявника (сертифікація відкритих ключів заявників, розповсюдження та зберігання посилених сертифікатів ключів, управління статусом посилених сертифікатів ключів та розповсюдження інформації про статус сертифікатів ключів);

надання послуг фіксування часу;

консультативні послуги за зверненнями підписувачів.

 

Чи можливо здійснити процедуру реєстрації в АЦСК ІДД через мережу Інтернет без особистої присутності в центрі сертифікації?

Процедура отримання послуг електронного цифрового підпису через мережу Інтернет не можлива. Регламентом Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту державної податкової служби, затвердженого Головою Державної податкової служби України 07.05.2012, передбачена особиста присутність заявника (чи його довіреної особи) під час процедури реєстрації. Детальну інформацію щодо процедури реєстрації можна переглянути на офіційному інформаційному ресурсі Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту http://www.acskidd.gov.ua/ у рубриці Реєстрація користувачів.

 

Яким чином укласти договір «Про визнання електронних документів» з податковою інспекцією в електронному вигляді?

Для укладення договору «Про визнання електронних документів» з податковою інспекцією в електронному вигляді використовуютья безкоштовні онлайн сервіси надані компаніями-учасниками Меморандуму щодо поліпшення процесу подання звітності, впровадження електронних сервісів та розвитку електронного документообігу, які доступні за посиланням http://acskidd.gov.ua/program_obespech інформаційного ресурсу АЦСК ІДД Міндоходів.

 

Який термін розгляду договору «Про визнання електронних документів»?

Термін розгляду договору «Про визнання електронних документів» з боку органів Міндоходів – до 5 робочих днів. Нагадуємо, що квитанції мають розширення «.rpl» та відкриваються за допомогою ключа електронної печатки, а у разі її відсутності, підписом фізичної особи – підприємця (для фізичної особи – підприємця). Інші файли, що мають розширення «.xml» не потребують розшифрування. Електронні звіти можна відправляти лише після отримання квитанції про успішне підписання договору з боку органів Міндоходів.

 

Чи можна змінити назву особистого ключа або сертифіката?

Особистий ключ електронного цифрового підпису має жорстко визначену назву – «Key-6.dat», яка зміні не підлягає. Зміна назви особистого ключа призведе до неможливості його використання.

Назва сертифіката може бути змінена за бажанням клієнта, за виключенням розширення файлу – «*.cer».

 

ГУ Міндоходів у Запорізькій області   

 

 

Календарь
Пн Вт Ср Чт Пн Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30