Налог на недвижимость в 2013 году не уплачивается
| просмотров: 6651

Налог на недвижимость в 2013 году не уплачивается


Такое решение утвердила Верховная Рада Украины 4 июля 2013 года, приняв во втором чтении Закон о внесении изменений в Налоговый кодекс Украины относительно объектов жилой недвижимости (далее — Закон).

 
Кроме того, Законом предполагаются льготы согласно размерам жилой недвижимости.

 
Так, льгота будет применяться для владельцев:

  •  
    • квартир, суммарная жилая площадь которых не превышает 120 кв. м;
    • домов, суммарная жилая площадь которых не превышает 250 кв. м;
    • квартир и домов — 370 кв. м.

 

Ставки налога будут дифференцированы, а именно:

  •  
    • для владельцев квартир — не более 1% минимальной заработной платы (далее — МЗП), жилая площадь которых не превышает 240 кв. м, 2,7% — в случае превышения;
    • для владельцев домов — не более 1% МЗП, жилая площадь которых не превышает 500 кв. м, 2,7% — в случае превышения;
    • для владельцев квартир и домов не более 1% МЗП, жилая площадь которых не превышает 740 кв. м, 2,7% — в случае превышения.

        

Учитывая новые правила обложения жилья, плательщики, которые уже уплатили налог, могут вернуть уплаченные средства после вступления в силу Закона. Для этого нужно обратиться с соответствующим заявлением.

 
Вместе с этим, уплаченные средства в текущем году могут быть зачислены для уплаты налога в 2014 году.

 
У налогоплательщиков нет оснований для волнения — согласно Налоговому кодексу Украины для подачи заявления о возврате излишне уплаченных средств у них есть три года.

 

Ведення Книги обліку доходів фізичною особою-підприємцем – платником єдиного податку

 

Платники єдиного податку першої та другої груп, а також платники єдиного податку третьої та п’ятої груп, які не є платниками ПДВ, ведуть Книгу обліку доходів. У Книзі щоденно, за підсумками робочого дня, відображаються отримані доходи.

 
 Платники єдиного податку третьої та п’ятої груп, які є платниками ПДВ, ведуть Книгу обліку доходів і витрат. 

 
Форми Книги обліку доходів та Книги обліку доходів і витрат затверджено наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2011 № 1637.
                Записи у зазначених книгах здійснюються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід. Зокрема, зазначаються кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку, та/або отримано готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, фактично безоплатно отримано товари (роботи, послуги). Водночас, у Книзі обліку доходів і витрат зазначаються  понесені витрати, зокрема, суми оплачених, придбаних товарів (робіт, послуг), виплаченої заробітної плати, на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.


Дані таких книг використовуються фізичною особою-підприємцем для заповнення Податкової декларації.


Відповідні норми ведення обліку платниками єдиного податку визначені у ст.296 Податкового кодексу України.

 

Правові засади застосування строщеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку  встановлено гл. І розд. ХІV ПКУ.

 

 

Оподаткування спадщини

 

 

Шановні платники податків!  Енергодарська ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області  наголошує, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються (ст. 164 Податкового кодексу).


Кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються згідно з правилами, встановленими р. IV ПКУ для оподаткування спадщини (п.174.6 ст174 Кодексу).


Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину (ст. 174 Кодексу).

 
Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню і зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини та спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями - резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини.


Водночас, пунктом 179.2 ст.179 Кодексу визначено, що відповідно до розділу IV Кодексу обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема, у вигляді об’єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку.


Таким чином, фізичні особи – платники податку, що одержали дохід у вигляді спадщини (подарунку), який згідно із Кодексом оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язані включати вартість (суму) такої спадщини (подарунку) до складу загального річного оподатковуваного доходу та подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

 


Також нагадуємо, що при будь-яких питаннях, які стосуються податкового законодавства, Ви маєте змогу звернутись в Центр обслуговування платників податків Енергодарської ОДПІ ГУ Міндоходів у Запорізькій області за адресою: пр-т Будівельників 17., або за тел.: (06139)32472

Календарь
Пн Вт Ср Чт Пн Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30