Реформа податкової системи позитивно вплине на розвиток запорізького бізнесу
| просмотров: 6164

Реформа податкової системи позитивно вплине на розвиток запорізького бізнесу

 

Стабілізація фінансової ситуації в країні, підвищення фінансової незалежності органів місцевого самоврядування та стимулювання економічних процесів – саме ці принципи закладені в Концепції реформування податкової системи, яку розробило Міністерство економічного розвитку і торгівлі спільно з експертами, профільними міністерствами та громадськими організаціями. На цьому наголосив заступник начальника ГУ Міндоходів у Запорізькій області Віктор Башук на Координаційній раді з питань розвитку підприємництва Запорізької ОДА. Захід проведено під головуванням першого заступника голови Запорізької облдержадміністрації Григорія Самардака.

 

– На сьогодні потрібні кардинальні зміни. Тому розроблений проект Концепції визначає напрями, механізми і терміни формування ефективної податкової системи. Вона повинна забезпечити економічний розвиток країни, достатній рівень надходжень до бюджетів, простоту податкової системи та децентралізацію податкової системи, – зазначив Віктор Башук.

 

Головними пунктами на шляху реалізації Концепції стоять побудова партнерських взаємостосунків між податковими органами і платниками, гармонізація бухгалтерського та податкового обліку, спрощення податкової системи.

 

Пропонується спростити податкову систему за рахунок скорочення кількості податків – до восьми з 22, що існують на сьогоднішній день. Зокрема, будуть ліквідовані такі податки і збори: збір за першу реєстрацію транспортного засобу, на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, екологічний податок, туристичний збір, збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, збір за місця для паркування транспортних засобів та інші.

 

При цьому втрати державного бюджету будуть компенсовані за рахунок підвищення акцизних ставок, а також розширення бази акцизного податку.

 

Також пропонується зменшити кількість платежів на рік, витрат часу і коштів на ведення податкового обліку і сплату податків. Це планується досягти за рахунок спрощення форм податкових декларацій та впровадження електронного документообігу між платниками та контролюючими органами (для всіх платників податків без винятків).

 

– Є пропозиція змінити систему податку на додану вартість. Зокрема, має бути введена диференційована ставка ПДВ, встановлені чіткі терміни для його відшкодування, відкриті окремі рахунки для розрахунків з ПДВ та вдосконалено автоматичне відшкодування цього податку. Що стосується єдиного соціального внеску, то в Концепції передбачено його скорочення до 18% з існуючих майже 37% для тих платників податків, які збільшать фонд оплати праці в два разу, – зазначив Віктор Башук.

 

Передбачено об'єднання всіх фондів соціального страхування в єдиний фонд.

 

Ще один важливий аспект – зменшення тиску на платників податків. Це планується досягти за рахунок скорочення і перегляду переліку перевірок, а також створення окремої служби фінансових розслідувань.

 

А завдяки тому, що частина загальнодержавних податків і зборів буде направлятися до місцевих бюджетів, це буде стимулювати зацікавленість органів місцевого самоврядування в економічному розвитку своїх територій.

 

Крім цього питання, яке викликало серед членів Координаційної ради жваве обговорення, учасники розглянули ще низку актуальних. Зокрема, законопроект щодо внесення змін до Податкового кодексу стосовно особливостей уточнення податкових зобов'язань з податку на прибуток та ПДВ у разі застосування податкового компромісу.

 

Вислухавши доповідачів та розглянувши кожне питання, члени Координаційної ради ухвалили конкретні рішення.

 

ГУ Міндоходів у Запорізькій області

Календарь
Пн Вт Ср Чт Пн Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31