Запорізькі митники Міндоходів провели семінар для автоперевізників
| просмотров: 7274

Запорізькі митники Міндоходів провели семінар для автоперевізників

 

Днями співробітники  Запорізької митниці Міндоходів провели в митниці семінар для автомобільних перевізників Запорізької області, які здійснюють перевезення товарів на умовах міжнародної Конвенції МДП. Участь у семінарі взяли представники 12 найбільш активних митних перевізників Запоріжжя.

 

Відкриваючи семінар, заступник начальника Запорізької митниці Міндоходів Едуард Суконкін означив актуальність та важливість тематики семінару, покликаної уникнути суперечок та непорозумінь при одночасному виконанні перевізниками та митниками міжнародних митних правил - Конвенції МДП та правил національного митного законодавства – окремих норм Митного кодексу України. Він ознайомив присутніх з головними завданнями митниці на 2014 рік, спрямованих на розвиток партнерських відносин з бізнесом та впровадження найкращих практик у сфері митного регулювання, а також наголосив на тому, що виконання норм українських законів повинно гармонійно та безпроблемно для всіх поєднуватись з нормами міжнародного права.

 

Завідувач сектору контролю за переміщенням товарів митниці Віктор Кагал детальніше зупинився на питаннях застосування автоперевізниками окремих норм митного законодавства. Він розповів про такі інновації митних технологій, як застосування попередніх митних декларацій, які містять всю необхідну інформацію для випуску товарів в заявлений митний режим,  без доставлення таких товарів від прикордонної митниці до митниці призначення. При цьому зазначив що, в Запорізькій митниці Міндоходів вперше такі попередні декларації почали застосовувати з липня минулого року, за весь рік їх було оформлено 779, що становить майже кожну десяту попередню декларацію оформлену у другому півріччі для пропуску вантажів на митну територію України та направлення їх в Запорізьку митницю.

 

Також були розглянуті питання застосування нового виду митного забезпечення - електронних замків з функцією GPS-GSM навігації, які дають можливість співробітникам Міністерства доходів і зборів відслідковувати в он-лайн режимі переміщення транзитних вантажів на всьому шляху перевезення по митній території України – починаючи від прикордонної митниці відправлення до доставки в будь-яку іншу прикордонну або внутрішню митницю призначення. Такий контроль дає змогу зменшити ризик втрати або незаконної видачі вантажів, за необхідності, оперативно відреагувати на можливе скоєння правопорушення й вжити заходи до його припинення.  На сьогоднішній день такі замки з функцією GPS-GSM навігації застосовуються Міністерством доходів і зборів для контролю за переміщенням вантажів від Південної митниці Міндоходів (Одеса) до митниць київського регіону, а також контролю транзитних вантажів, які слідують в інші країни.

 

У підсумку заступник начальника митниці Едуард Суконкін зазначив, що подання попередньої митної декларації, яка містить всю необхідну інформацію для випуску товарів в заявлений митний режим, спрощує роботу підприємств – власників товарів та підприємств – перевізників, адже після перетину вантажем кордону України така декларація, після проходження певних процедур, може остаточно оформитись митницею, а далі, за бажанням власника, вантаж може бути вивантажений на його склад, або бути відправленим на склад до іншого підприємства, навіть, підприємства з іншої області. Це дозволить раціоналізувати логістику, скоротить час транспортування, зменшить витрати перевізника та самого суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності на митну очистку товару.

 

Під час семінару митники не тільки надали перевізникам відповіді на їх питання, а і отримали від підприємців слушні пропозиції з удосконалення розглянутих правил, які будуть опрацьовані фахівцями Запорізької митниці Міндоходів та можуть бути враховані при підготовці матеріалів з метою внесення змін в митне законодавство.

 

ГУ Міндоходів у Запорізькій області

Календарь
Пн Вт Ср Чт Пн Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30