Міністерства доходів і зборів України посилило захист електронної звітності
| просмотров: 6599

Міністерства доходів і зборів України посилило захист електронної звітності

Акредитований центр сертифікації ключів ІДД Міністерства доходів і зборів України з 1 січня 2014 року переходить на використання двох посилених сертифікатів відкритого ключа. Як стверджують фахівці Центру, такий формат криптографічних повідомлень підвищить захист та безпеку подачі звітності в електронному вигляді за допомогою електронного цифрового підпису та забезпечить високий рівень надійності захисту конфіденційної інформації.

 

Система цифрового підпису припускає, що кожен користувач має свій таємний ключ, який використовується для формування підпису (шифрування інформації), а також відповідний цьому таємному ключу відкритий ключ, який міститься в Сертифікаті відкритого ключа, що призначений для розшифрування ЕЦП і одержання інформації, яка знаходитиметься у звіті.

 

Таким чином, з 01.01.2014 року для шифрування та розшифрування інформації, яку використовують фахівці та клієнти Міністерства доходів і зборів України, потрібно два окремих Сертифіката, що унеможливить підробку ключів та посилить захист інформації від несанкціонованої модифікації сторонніми особами.

 

Зазначені нововведення передбачені наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України від 18.12.2012 року №739 «Про затвердження Вимог до форматів криптографічних повідомлень», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 14.01.2013 року за №108/22640.

 

Усі посилені сертифікати, які сформовані до дати набрання чинності даного наказу, будуть обслуговуватись до закінчення їх строку чинності. Тобто, сертифікати, отримані до 01.01.2014 року, дійсні та будуть діяти з моменту їх отримання 2 роки.

 

У зв’язку з нововведеннями АЦСК ІДД Міністерства доходів і зборів України  розроблено нові форми реєстраційних документів, які можна завантажити з офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД Міністерства доходів і зборів України  http://acskidd.gov.ua.

 

Додатково повідомляємо, що використання нових реєстраційних документів для органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної форми власності є обов’язковим з 01.01.2014 року. Всі інші суб’єкти господарювання, у тому числі фізичні особи, можуть використовувати старі форми реєстраційних документів до завершення перехідного періоду (з 01.01.2014 до 13.01.2014 включно).

 

Довідково: Для самостійної генерації ключів необхідно використовувати оновлену настанову користувача на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК ІДД Міністерства доходів і зборів України , яку можна переглянути тутhttp://www.acskidd.gov.ua/download/manual/EU13OManual.pdf

 

Міністерство доходів і зборів України запрошує громадськість долучитися до обговорення  концепції реформи декларування доходів громадян.

В основу концептуальних засад реформи, покладені найкращі  світові практики  декларування доходів і адміністрування податку на доходи фізичних осіб.

За основу майбутнього декларування взято досвід та принципи декларування, що застосовуються у найбільш провідних країнах світу, зокрема, у США, Канаді, Німеччині, Франції, Швеції, Фінляндії, Данії, Швейцарії, Італії, Австралії, Новій Зеландії, Сінгапурі та інших.

 

Міністерство доходів і зборів України в процесі обговореня прагне почути  думку громадськості, по-перше, з  питання розумного обмеження «загальності». Процес декларування стосуватиметься не усіх 44,5 млн. фізичних осіб-платників податків, зареєстрованих в Україні.

 

Ми повинні разом обрати критерії для обмеження кола громадян, які подаватимуть декларації.

 

По-друге, потребує досконалого аналізу один з основоположних принципів реформи - необхідність подання «разової декларації», якою ми пропонуємо  підвести рису під минулим і почати взаємовідносини із платниками  з чистого аркуша, спираючись на взаємну довіру та повагу.

 

Міністерство доходів і зборів України розуміє всю важливість цієї реформи для суспільства, тому готові працювати над нею стільки, скільки буде потрібно.

 

Реформа системи декларування доходів громадян також принципово важлива  з точки зору боротьби   з тіньовою економікою та корупцією.  Будь-які зусилля держави в цьому напрямку в односторонньому порядку не матимуть успіху, якщо не спиратимуться на громадську підтримку і не матимуть двостороннього характеру.

 

Очікується, що нова система декларування доходів надасть необхідні компенсатори для поступового зниження податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску. Отже, дозволить знизити навантаження як на роботодавців, так і на найманих працівників.

 

У громадськості, і у Міністерства єдина мета - зробити систему сплати податків соціально справедливою, підвищити взаємну транспарентність у стосунках громадян із державою.

 

Розробка концепції загального декларування та його вподальше впровадження - це тривалий процес. Але розпочинати його потрібно.

 

Обговорення Концепції реформи декларування доходів громадян відбувається на форумі офіційного веб-порталу Міндоходів. Долучайтесь!

 

Також свої пропозиції Ви можете надіслати на електронну скриньку gromada@minrd.gov.ua.

 

 

Громадяни мають право подати річну декларацію про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки

З настанням 2014 року органи Міністерства доходів і зборів приймають податкові декларації про майновий стан і доходи, отримані громадянами протягом 2013 року.

Податковим кодексом України (далі – Кодекс) встановлено, що громадяни зобов'язані подавати річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) або мають право її подати для отримання податкової знижки та повернення частини сплаченого до бюджету податку на доходи фізичних осіб.

 

Для реалізації права громадян на податкову знижку за наслідками 2013 року, разом із декларацією подаються документи для підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки. У 2014 році платники податку таку податкову декларацію можуть подати упродовж всього року.

 

Громадянин зобов’язаний подати у 2014 році податкову декларацію,  якщо протягом звітного 2013 року, зокрема, отримував:

- доходи від особи, яка не є податковим агентом, тобто від нерезидента або фізичної особи, яка не має статусу суб’єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність;

- доходи, які нараховувалися (виплачувалися, надавалися) платнику податку двома або більше податковими агентами у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходівперевищує сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2013 році – 137640 грн.);

- іноземні доходи;

- дохід, отриманий орендодавцем при наданні нерухомості в оренду (суборенду), якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом господарювання;

- дохід, отриманий орендодавцем при наданні рухомого майна в оренду (суборенду), якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом господарювання;

- дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню (крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини та спадкоємців, які отримали у спадщину об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями - резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини);

- дохід у вигляді неустойки (штрафів, пені), відшкодування матеріальної або немайнової (моральної) шкоди від особи, яка не є податковим агентом (крім окремих випадків, установлених пп. 164.2.14 Кодексу).

 

Також фізичні особи - платники податку зобов’язані подати річну податкову декларацію про доходи за 2013 рік, якщо отримували окремі види оподатковуваних доходів, які згідно з нормами розділу ІV Кодексу не підлягали оподаткуванню під час їх нарахування чи виплати, але не звільнені від оподаткування. В такому випадку платник зобов’язаний самостійно включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну декларацію з цього податку.

 

Податкова декларація заповнюється платником самостійно або особою, нотаріально уповноваженою таким платником здійснювати таке заповнення (п.179.5 Кодексу). За неповнолітніх осіб або осіб, визнаних судом недієздатними, декларацію подають їхні батьки (опікуни, піклувальники).

 

Річна податкова декларація подається громадянами до органу доходів і зборів за місцем реєстрації у термін до 1 травня.

 

Cума податкового зобов’язання, зазначена в поданій річній декларації, сплачується громадянином самостійно до 1 серпня 2014 року. Сума податкових зобов’язань, донарахована органом доходів і зборів, сплачується до відповідного бюджету у строки, встановлені Кодексом.

 

Порядок подання річної податкової декларації визначено ст. 179 Податкового кодексу України.

 

Минулого року громадянин отримував доходи від надання послуг з ремонту будинків (квартир) іншим громадянам. Який порядок оподаткування зазначених доходів?

Як визначено положеннями Податкового кодексу, громадянин, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за підсумками  звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.

 

Особою, яка не є податковим агентом, вважається нерезидент або фізична особа, яка не має статусу суб'єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка перебуває на обліку в органах державної податкової служби як особа, що провадить незалежну професійну діяльність.

 

Таким чином громадяни, які отримували протягом звітного року  доходи, що підлягають оподаткуванню  не від податкових агентів, зобов’язані до 1 травня року, що настає за  звітним,  надати  податкову декларацію в якій відобразити суму отриманого доходу, суму сплаченого протягом звітного  року податку та податкового зобов'язання. Сума податкового зобов'язання, зазначена в податковій декларації, сплачується громадянами самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним. Зазначений дохід оподатковується  податком на доходи  за ставкою 15 відсотків. Якщо база оподаткування в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, до суми такого перевищення застосовується ставка 17 відсотків.

 

ГУ Міндоходів у Запорізькій області   

Календарь
Пн Вт Ср Чт Пн Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30