Запорізький малий та середній бізнес на третину збільшив сплату єдиного податку
| просмотров: 6777

Запорізький малий та середній бізнес на третину збільшив сплату єдиного податку

 

У Запорізькому регіоні за січень-листопад 2013 року підприємці спрощеної системи оподаткування спрямували до місцевого бюджету 219 мільйонів гривень. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження зросли майже на 59 мільйонів гривень або на 37 відсотків.

 

Лише у листопаді поточного року "спрощенці" поповнили місцеві скарбниці практично на 29 мільйонів гривень, забезпечивши зростання до аналогічного періоду 2012 року на 6 мільйонів гривень або більш ніж на чверть.

 

Сьогодні в області на спрощеній системі працюють понад 51,5 тисячі підприємців. Найбільш популярною серед них залишається ІІ група – майже 25 тисяч суб'єктів підприємництва, для яких розширено звітний період з календарного місяця до року. І групу представляють 9,6 тисячі платників, ІІІ-тю – 9,3 тисячі, IV-ту – майже 7,9 тисячі суб'єктів підприємництва. У п'ятій групі здійснюють підприємницьку діяльність дев'ять підприємців, у шостій – 101 платник єдиного податку.

 

Як зазначила начальник Головного управління Міндоходів у Запорізькій області Людмила Балацька, за останні два роки реформування спрощеної системи оподаткування позитивно вплинуло не тільки на бюджетні надходження, а й на роботу самих підприємців.

 

– Малому та середньому підприємництву держава запропонувала ряд інновацій, які бізнес охоче сприйняв. Наприклад, запроваджено дві додаткові групи єдиного податку – 5-ту та 6-ту з обсягом доходів до 20 мільйонів гривень без обмежень щодо кількості найманих працівників. Для них також зменшено ставки податків – з 10 та 7 відсотків – відповідно, до 7 і 5%. Сьогодні запорізькі підприємці мають можливість подавати заяви про перехід на спрощену систему без візиту до інспекції – в електронному вигляді. Також "єдинники" можуть за власним рішенням змінювати групу або ставку податку впродовж року. Наступні кроки Міністерства доходів і зборів України будуть продовжені на подальшу дерегуляцію ведення бізнесу, спрощення процедур реєстрації і подання звітності та удосконалення  спрощеної системи оподаткування, – відзначила Людмила Балацька.

 

Вона також наголосила, що новий рік принесе малому та середньому бізнесу ряд позитивних новацій. Так, підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування, зможуть вести книги обліку доходів і витрат в електронному вигляді. Це впровадження дозволить підприємцям звітувати в режимі он-лайн на підставі даних електронної книги.

 

Крім того, з наступного року саме "спрощенці" зможуть оцінити переваги нового сервісу – електронні перевірки. Цей електронний сервіс дає можливість проводити аудит бухгалтерської звітності дистанційно, без відволікання суб'єкта господарювання від основної діяльності. Інші представники малого і середнього бізнесу можуть скористатися цим сервісом з 2015 року, а з 2016-го року – всі інші платники податків і зборів.

 

Головне управління Міндоходів у Запорізькій області

Календарь
Пн Вт Ср Чт Пн Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30