Для підприємців у агропромисловому комплексі створюють умови, які унеможливлять ухилення від сплати
| просмотров: 6592

Для підприємців у агропромисловому комплексі створюють умови, які унеможливлять ухилення від сплати податків

 

У ході наради з питань соціально-економічного та соціально-політичної ситуації в регіоні, яку провів голова обласної державної адміністрації Валерій Баранов, розглянуто питання про організацію роботи з детінізації економіки в агропромисловому комплексі.

 

Із ситуацією у цій сфері присутніх ознайомив заступник начальника Головного управління Міндоходів у Запорізькій області Віктор Башук.

За його словами, серед завдань, які ставить керівництво держави перед службою, - створення умов щодо унеможливлення ухилення від сплати податків окремих суб'єктів господарювання за рахунок використання тіньових схем.

 

З метою детінізації даної галузі економіки в облдержадміністрації підготовлено протокольне доручення, де пунктом номер один стоїть завдання щодо проведення операції "Урожай", метою якого є виявлення слабких сторін у системі оподаткування, з обов'язковим залученням громадських організацій до цієї роботи.

 

Віктор Башук повідомив, що площа ріллі в області складає 1,9 млн. га, а згідно з деклараціями сільгосппідприємств платників ФСП – 1,2 млн. га. Отже понад 600 тис. га. – це не задекларована площа, а, відповідно, є ресурсом для наповнення бюджету.

 

У першому півріччі поточного року сільськогосподарськими підприємствами регіону – суб'єктами спеціального режиму оподаткування ПДВ задекларовано обсяг оподатковуваних операцій (за спеціальною декларацією з ПДВ) на суму 2552,4 млн. грн., що на 21% більше, ніж у І півріччі 2013 року.

 

Розмір середньомісячної заробітної плати одного працівника в аграрному секторі торік складав 2051 грн. при середньому рівні заробітної плати по сільському господарстві в Україні 2268 грн.

 

При цьому із 3817 суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері сільського господарства, 787 зовсім не мають найманих працівників, хоча обробляють наділи землі від 2 до 5746 га. Крім того, ще 241 СГД на останню звітну дату, травень 2014 року, виплачували найманим працівникам заробітну плату нижче законодавчо встановленого мінімуму.

 

- Не подаючи звітність до податкових органів про використання найманої праці, виплачуючи заробітну плату нижче законодавчо встановленого мінімуму або у "конвертах", такі фермерські господарства ухиляються від сплати податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску, - зазначив Віктор Башук.

 

Щодо здійснення контрольно-перевірочної роботи, заступник начальника Головного управління Міндоходів у Запорізькій області повідомив, що вона спрямована на те, щоб виявити проблемні питання та шляхом переконання та роз'яснення змусити суб'єктів господарювання їх вирішити без вжиття примусових заходів.

 

Серед заходів, які вживаються для детінізації економіки, - проведення інвентаризації невитребуваних паїв, виявлення осіб, які працюють без відповідного оформлення трудових відносин, виявлення працівників, які отримують заробітну плату нижче встановленого законодавством розміру, контроль за дотриманням законодавства орендарями тощо.

 

 ГУ Міндоходів у Запорізькій області

Календарь
Пн Вт Ср Чт Пн Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30