На Запоріжжі виявили автоперевізника, який не сплатив майже 366 тис. грн. митних платежів
| просмотров: 7163

На Запоріжжі виявили автоперевізника, який не сплатив майже 366 тис. грн. митних платежів

 

Громадянин А. ввіз на митну територію України в режимі тимчасового ввезення чотири легкових автомобілі різних марок: "Mercedes-Benz", "Audi A4", "Volkswagen Multivan", "Volkswagen Passat". Він ввозив автомобілі, користуючись правом громадянина-нерезидента - ввозити автомобіль тимчасово на рік без оплати митних платежів. При ввезенні вказаних транспортних засобів прикордонним митникам ним було пред'явлено паспорт громадянина Латвійської Республіки, який підтверджував його статус нерезидента України.

 

Як пізніше з’ясували запорізькі митники – громадянин А. ще на початку 2010 року звернувся до державних органів України з проханням надати йому право постійного проживання в України та у тому ж році отримав посвідку на постійне проживання, втративши статус громадянина-нерезидента.

 

Однак громадянин А. відмітку про отримання посвідки в латвійському паспорті проставляти не поспішав і при перетині митного кордону посвідку не пред’являв. Продовжував завозити автомобілі, декларуючи їх в режим тимчасового ввезення безоплатно через "зелений коридор", а завезеними "тимчасово" користувався на території України як нерезидент.

 

Хоча, набувши статусу резидента, права ввозити автомобілі та користуватись ними як тимчасово ввезеними безоплатно вже не мав і відповідно до закону повинен був сплатити митні платежі: мито, акцизний податок та податок на додану вартість, як при імпорті.

 

 Таким чином, громадянин А. вчинив протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів, шляхом ненадання органу доходів і зборів відомостей, необхідних для проведення митного оформлення транспортних засобів зі сплатою митних платежів. Загальна сума несплачених митних платежів склала майже 366 тис. грн.

 

 За даними фактами Запорізькою митницею Міндоходів у відношенні громадянина А. заведено справи за ознаками правопорушення, передбаченого ст. 485 Митного кодексу України (дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру.)

 

У підсумку громадянин А за допущені порушення повинен сплатити штраф в розмірі 300 відсотків несплаченої суми митних платежів, крім того, згідно з частиною другою статті 464 Митного кодексу України також зобов’язаний сплатити і самі митні платежі. Тож незаконне використання завезених з порушенням автомобілів обійдеться громадянину в чотири рази дорожче.

 

ГУ Міндоходів у Запорізькій області

Календарь
Пн Вт Ср Чт Пн Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31